Recent veroorzaakte een nieuwsbericht enige commotie. Een Chinese Hackersgroep heeft het voor elkaar gekregen om met behulp van Kunstmatige Intelligentie (AI) gezichten na te bootsen om gezichtsherkenning te gebruiken en hiermee in te breken in bank-apps. Echter is de realiteit is niet zo zwart-wit, en het proces is lang niet zo eenvoudig als lijkt. Om verwarring te voorkomen, willen wij wat duidelijkheid scheppen over de verschillende manieren van telefoonbeveiliging. Dus, wat is de beste beveiligingsmethode voor jouw apparaat?

Moet ik mijn gezichtsherkenning uitzetten?

Dave Maasland, CEO van ESET in Nederland, was te gast bij Vandaag Inside op 9 april. Hij sprak over het complexe proces van het kraken van bank-apps via nagemaakte face-ID’s. Bank-apps implementeren geavanceerde technologieën zoals infrarood en dieptesensoren, wat een serieuze beveiligingslaag toevoegt. Het namaken van deze technologie is niet eenvoudig. Ondanks de ontstane commotie en de adviezen om gezichtsherkenning uit te zetten, raadt Dave Maasland dit af. Alternatieven zoals codes of patronen kunnen immers gemakkelijker worden afgekeken, terwijl gezichtsherkenning een unieke uitdaging vormt voor potentiële indringers.

Interessant is dat CBS aantoont dat Nederlanders bij de top 2 van de EU behoren als het gaat om het herkennen van misinformatie. Het is belangrijk om deze scherpte te behouden en elkaar te wijzen op de verspreiding van nepnieuws en misinformatie online.

Voor- en nadelen van verschillende beveiligingsmethoden

1. Pincode

Voordelen: Simpel en snel.
Nadelen: Kan gemakkelijk worden afgekeken of geraden, vooral als het een eenvoudige combinatie is.

2. Wachtwoord

Voordelen: Sterke wachtwoorden zijn moeilijk te kraken en bieden een goede beveiliging. Nog veiliger zijn wachtzinnen, inclusief cijfers en speciale tekens.
Nadelen: Moeilijk te onthouden, vooral als je verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts gebruikt. Ook kost het meer tijd om je apparaat hiermee te ontgrendelen. Wachtwoorden zijn daarnaast kwetsbaar voor brute force-aanvallen, als het wachtwoord te zwak is.

3. Patroon

Voordelen: Simpel en snel.
Nadelen: Kan gemakkelijk worden afgekeken of achterhaald door vingerafdruksporen op het scherm.

4. Vingerafdrukscanner

Voordelen: Zeer snel en gemakkelijk, en je hoeft niets te onthouden. Daarnaast is een vingerafdruk moeilijk na te maken.
Nadelen: Kan mogelijk worden omzeild met replica’s van een vingerafdruk.

5. Gezichtsherkenning

Voordelen: Zeer snel en gemakkelijk, en je hoeft niets te onthouden. Daarnaast is een face-ID moeilijk na te maken. Dit is vaak nog lastiger dan een vingerafdruk namaken.
Nadelen: Het verschilt per telefoon en merk hoe veilig deze beveiliging is. Basisversies (2D-modellen) kunnen mogelijk worden misleid met foto’s. Gebruik dus systemen die 3D-gezichtsherkenning bieden om misbruik met foto’s te voorkomen.

Laat je niet afschrikken

Het is belangrijk dat je zelf ontdekt welke beveiligingsmethode het beste voor je werkt. Laat je niet bang maken door schrikbarende berichten, maar blijf altijd kritisch op de (des)informatie die je online tegenkomt. Waar mogelijk, schakel altijd tweefactorauthenticatie (2FA) in of een dubbele code op je accounts en apparaten, voor een extra beveiligingslaag. Echter is dit niet altijd een optie. Kies wat het beste voor jou werkt, en onthoud dat jouw veiligheid voorop staat.

Meer lezen