Sociale media zijn een populaire plek om de nieuwste trends, de leukste restaurants of de volgende kledinghype te vinden. Net zoals plaatsen en dingen, kunnen ook lichamen en levensstijlen trends worden.

Dit is allemaal begonnen met traditionele media die specifieke lichaamstypes en levensstijlen lieten zien, voordat dit zich verplaatste naar sociale media. Lichaamsnormen zijn altijd een onderwerp van discussie geweest. Omdat dit fenomeen niets nieuws is, hebben helaas meerdere generaties jonge kinderen het gevoel ervaren dat ze niet goed genoeg zijn. De beelden die in films, tijdschriften en sociale media worden getoond, veroorzaken dit. Dit laatste blijft, in ieder geval voorlopig, de meest favoriete plek voor jonge kijkers om inhoud te consumeren.

Je hoort er niet bij

Heb je sproeten? Krult je haar in een bepaald patroon? Heb je een smalle taille? Wat voor kleren draag je? Maak je geen “hot girl walks”? Met deze vragen worden veel jonge kinderen dagelijks geconfronteerd.

Voel je je verward? Terecht. Dit zijn slechts maar een paar van de vragen waarmee jonge kinderen dagelijks geconfronteerd kunnen worden op sociale media. Deze trends gaan veel verder dan fysieke schoonheid en omvatten ook trends op het gebied van productiviteit, fitness en voeding. Wij laten zien waarom we ze allemaal met een korreltje zout moeten nemen.

1) “That Girl” trend

De “That Girl”-trend heeft alle grote sociale mediaplatforms beïnvloed, en hoewel het hoogtepunt voorbij is, is het nog niet verdwenen. Deze trend lijkt op het eerste gezich positief en lijkt te wijzen op een gezonde levensstijl met de nadruk op; gezond eten, productiviteit , sporten en het bereiken van doelen. Dit lijkt allemaal heel goed, maar er is een probleem. Als je de term op sociale media opzoekt, word je geconfronteerd met een bepaald type persoon die deze trend promoot: een atletisch, langharig meisje met alle nieuwste technologie en gadgets die “That Girl” maar wil hebben. Het beeld dat wordt gecreëerd en de boodschap die wordt overgebracht, suggereert  dat als je niet lijkt op “haar” en niet beschikt over de zaken die “zij” heeft, je het verkeerd doet. En omdat de trend zo populair is, kun je regelmatig geconfronteerd worden met het gevoel dat je niet goed genoeg bent.

2) “Small Waist” trend

Ja, deze trend is net zo problematisch als de naam doet vermoeden. Deze trend, ook bekend als de “Big Bank” challenge, houdt in dat meisjes hun smalle taille laten zien op een populair liedje. Deze trend bevordert niet alleen een onbereikbaar lichaamsbeeld, maar ook de seksualisering van meisjes en vrouwen van alle leeftijden. De boodschap die aan jonge meisjes wordt overgebracht, is dat het hebben van een kleine taille belangrijk is en dat geen enkele andere lichaamsvorm online als acceptabel wordt beschouwd. En omdat hun leven zich grotendeels online afspeelt, kan dit een negatieve invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde van een meisje en op haar toekomstige ontwikkeling en zelfbeeld.

3) Bodychecks

Dit concept komt sommigen misschien bekend voor. Het was wijdverspreid op “pro-ana” forums in de vroege jaren 2000 en is nu weer terug op moderne sociale media. De trend is duidelijk in de naam. Degenen die deelnemen aan deze trend hebben meestal hetzelfde lichaamstype en tonen hun lichaam vanuit verschillende hoeken aan het publiek. Het kan zich vermommen als een ‘OOTD’ (Outfit of the Day) video, maar vaak staat er ook  #bodycheck in het bijschrift. Het gebruik van hashtags op sociale media kan zowel nuttig als gevaarlijk zijn. Dit komt doordat dit één van de manieren is waarop inhoud wordt gepromoot bij gebruikers of hoe gebruikers ze tegenkomen als ze naar iets specifieks zoeken.

Kinderen worden opnieuw en voortdurend geconfronteerd met beelden van een “ideaal” lichaamstype, wat kan leiden tot de drang om de volgende trend uit te proberen.

4) #Wat ik eet op een dag

Nee, dit is geen esthetisch verantwoorde foto van een kop koffie en een taart, maar eerder een video waarin iemand uitlegt wat hij of zij die dag heeft gegeten. Dit kunnen wel of niet hun echte maaltijden zijn, maar de video’s bevorderen bijna altijd ongezonde eetgewoonten en een specifiek lichaamsideaal. Dit leidt tot vergelijkingen bij de kijkers. Ze willen er misschien uitzien zoals de persoon in de video en proberen dus   te eten zoals de video suggereert. Wat ze zich misschien niet realiseren, is dat we allemaal verschillende voedingsbehoeften en bewegingsroutines hebben. Voor het veranderende lichaam van jonge kinderen is de hoeveelheid voedsel en calorieën die in deze video’s wordt getoond, vaak onrealistisch en schadelijk.

Dit zijn slechts enkele van de trends die enorm populair zijn geworden op sociale media.  De makers van de inhoud realiseren zich misschien niet eens dat de inhoud die ze produceren schadelijk kan zijn voor mensen over de hele wereld.

Verantwoordelijkheid van de makers?

Bepaalde beroemdheden, influencers en contentmakers hebben een enorme aanhang, en daardoor dragen zij ook de sociale verantwoordelijkheid om na te denken over hun publiek en welke impact hun content kan hebben op hun volgers. Uit een recent onderzoek bleek dat meer dan de helft van alle influencers ongezonde levensstijlen promoot en hun content oversexualiseert, in plaats van de beoogde “fitspirational” of lifestyle content.

Een probleem met veel fitness-influencers, of elke andere influencer die lifestyle content promoot, is dat ze een illusie van perfectie bevorderen die voor de gemiddelde persoon onmogelijk te bereiken is. Kinderen die deze inhoud bekijken, kunnen het gevoel krijgen dat ze gefaald hebben in het leven, omdat ze nooit deze zogenaamd wenselijke manier van eruitzien en leven kunnen bereiken.

Hoe herken je een mogelijk schadelijke maker van inhoud? Zoek naar degenen die:

  • Onrealistische workouts en maaltijdplannen laten zien
  • Alleen geposeerde foto’s plaatsen
  • Hun foto’s bewerken
  • Je een angstig en zelfbewust gevoel geven
  • Beweringen zonder harde feiten doen

Licht jezelf voor

Als je je bewust bent van het soort inhoud dat je kinderen online volgen, besef je niet altijd welke invloed dat op hen kan hebben. De eerste stap om ervoor te zorgen dat ze geen potentieel schadelijke inhoud consumeren, is dus om te kijken, jezelf te informeren en aanwezig te zijn in hun online leven. Je kunt pas met hen praten over de positieve en negatieve aspecten van hun online ervaring als je deze met hen deelt. Praat met hen over wat ze kunnen leren en waar ze op moeten letten. Leg ze uit dat wat ze online zien niet altijd de realiteit weerspiegelt en dat contentmakers vaak slechts een klein deel van hun leven delen, waarbij sociale media vaak slechts een professioneel aspect ervan vertegenwoordigen.

Zorg ervoor dat je kinderen zich veilig voelen om met jou te praten over hoe ze zich voelen bij wat ze online tegenkomen. Wees de ouder, voogd of volwassene die helderheid biedt en begeleiding geeft. En vergeet niet, probeer altijd een veiligere online omgeving voor kinderen te creëren.