Sociale media zijn voor veel kinderen en tieners een belangrijk onderdeel van het leven geworden. Helaas kunnen er ook negatieve gevoelens bij komen kijken, zoals angst, stress of een slecht zelfbeeld. Voor ouders kan het een uitdaging zijn om hun kinderen te helpen met deze ingewikkelde problemen. Met begrip en de juiste begeleiding kun je je kinderen leren om een gezond zelfbeeld op te bouwen op sociale media.

5 tips om je kinderen te helpen met het opbouwen van een gezond zelfbeeld op sociale media

1. Houd hun online activiteiten in de gaten

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je in grote lijnen weet wat je kind online doet, maar hen niet het gevoel geeft dat ze in de gaten gehouden worden. Zorg dat je weet met wie je kind omgaat en met wie ze online contact hebben, praat over wat ze delen en met wie ze dit allemaal delen. Zorg er daarnaast ook samen voor dat de juiste privacy- en accountinstellingen gehanteerd worden. Een open gesprek is hier belangrijk. Laat ze weten waarom je het belangrijk vindt om dit te weten en waarom je hierover wil praten. Geef bijvoorbeeld aan dat je ze wil beschermen tegen mogelijke schade en dreigingen, en geef hier ook voorbeelden van. Benadruk in ieder geval dat je dit alles niet doet om ze alleen maar te controleren. Je kunt ook een oplossing voor ouderlijk toezicht overwegen, lees daar meer over in dit artikel.

2. Stel duidelijke grenzen

Het vaststellen van duidelijke grenzen rond het gebruik van sociale media is essentieel, vooral als je kind nog jong is. Bepaal hoeveel tijd ze elke dag online mogen doorbrengen en beperk zo nodig meldingen of apps. Laat ze ook weten waarom dit belangrijk is voor de mentale gezondheid.

3. Praat over het lichaamsbeeld

Praat met je kind over hun eigen lichaam. Leg hierbij de nadruk op gezondheid in plaats van uiterlijk. Ga ook na welke druk ze voelen door berichten in de media of op sociale mediaplatforms zelf. Valideer hun gevoelens en herinner hen eraan dat ieders lichaam anders en mooi is op zijn eigen manier. Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat niet alles op sociale media echt is en mensen vaak alleen de perfecte beelden delen.

4. Stimuleer weerstand, als het om kritiek gaat

De cyberpestepidemie is de afgelopen jaren steeds zichtbaarder geworden. Bereid je kind voor op mogelijke kritiek door ze eraan te herinneren dat niet iedereen alles wat ze online zetten door iedereen leuk zal worden gevonden. Leer ze hoe ze positief met kritiek om kunnen gaan door gezonde grenzen te vormen tussen henzelf en eventuele negatieve opmerkingen die online aan hen gericht zijn.

5. Wees een rolmodel

Door zelf gezonde digitale gewoonten aan te leren, geef je je kinderen het goede voorbeeld. Laat ze zien dat het niet nodig is om onszelf online met anderen te vergelijken of naar perfectie te streven. Stel ook basisregels op over zaken als het delen van foto’s of privé-informatie, zodat jullie allemaal dezelfde richtlijnen volgen als het gaat om het gebruik van sociale media binnen het gezin.

Met deze tips in gedachten zou het voor ouders gemakkelijker moeten zijn om met hun kinderen te praten over gevoelige onderwerpen zoals zelfbeeldkwesties op sociale media. Hierdoor blijven alle gezinsleden veilig en geïnformeerd, terwijl ze op dit lastige terrein navigeren!