Een datalek bij pensioenuitvoerder Blue Sky Group

Wat is er gebeurd?

Steeds meer data van ons staat online opgeslagen, bijvoorbeeld omdat dit nodig of gemakkelijk is. Ook ligt er soms informatie van ons opgeslagen bij bedrijven waar we zelf niet direct mee te maken hebben. Waar de data ook ligt opgeslagen of waarvoor het ook dient, niemand wilt dat zijn of haar gegevens op straat komen te liggen.

Soms gaat het echter fout en worden gegevens gelekt door toedoen van een hack of een menselijke fout. Eerder deze week kwam er zo’n datalek aan het licht, ditmaal bij de pensioenuitvoerder Blue Sky Group, die onder andere de pensioenen beheert voor bijvoorbeeld KLM en Philips.

Doordat cybercriminelen (waarschijnlijk) via een phishingmail toegang kregen tot een mailbox met daarin persoonsgegevens van gepensioneerde medewerkers, liggen de gegevens van plusminus 31.000 pensioendeelnemers op straat. In de gelekte data bevinden zich onder andere volledige namen, polisnummers, bankrekeningnummers en pensioenbedragen.

Naar aanleiding van het datalek heeft de Blue Sky Group maatregelen genomen om herhaling te voorkomen en hebben zij, zoals wettelijk verplicht, het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen van een dergelijke datalek of misbruik van toegang tot informatie, kunnen groot zijn. Als oplichters deze gevoelige data in handen krijgen kunnen zij deze gegevens misbruiken voor grootschalige en gerichte vormen van phishing.

Ook kunnen kwaadwillende de gegevens uit dit datalek koppelen aan eerdere datalekken, waarbij phishingaanvallen nog gerichter kunnen worden gemaakt en identiteitsfraude tevens makkelijker wordt voor cybercriminelen.

Wat kun je doen?

Ben jij deelnemer van het pensioenfonds van de Blue Sky Group dan raden we je aan de komende tijd extra alert te zijn op phishing mails, telefoontjes en WhatsAppberichten. Je echte pensioenuitvoerder zal je tevens niet benaderen via WhatsApp.

In de onderstaande artikelen lees je onze tips:

Daarnaast raden wij je aan om bij berichten van je pensioenuitvoerder altijd zelf naar de legitieme website te surfen en via de website in te loggen, door niet zomaar te klikken op linkjes in een mail verklein je de kans dat je slachtoffer wordt van phishing. Het is ook verstandig om tweefactorauthenticatie in te stellen voor je accounts waar mogelijk, zo ook bij je pensioenbeheerder, als die mogelijkheid er is.