Is een “smart home” veilig en privacyvriendelijk?

“Hey Google, doe het licht uit.” Dit is ongeveer waar de gemiddelde Nederlander slimme speakers voor gebruikt: gemak. De toepassingen van slimme apparaten, of een “smart home”, lijken eindeloos. Een koelkast die automatisch melk bestelt wanneer je pak leeg is; slimme thermostaten die automatisch de temperatuur regelen; speelgoed dat bediend kan worden via een app of een babyfoon met verbinding naar je smartphone.

Maar brengen deze toepassingen en dit gemak niet extra risico’s met zich mee op het gebied van online veiligheid en privacy? Hoe zorg je ervoor dat jouw slimme huis veilig en privacyvriendelijk blijft? Gaan slimme apparaten en zaken zoals online veiligheid en privacy überhaupt wel samen?

Beveiligingsproblemen bij IoT-apparaten van ThroughTek

Deze week kwam naar buiten dat miljoenen IoT-apparaten van het merk ThroughTek beveiligingsproblemen hebben waardoor cybercriminelen kunnen meekijken en -luisteren met de slimme apparaten en zelfs de inloggegevens van de apparaten kunnen achterhalen.

Tijd om de veiligheid van jouw smart home apparaten een keer onder de loep te nemen dus!

Privacy

Als het gaat om privacy zijn vooral de Algemene voorwaarden en privacyvoorwaarden voor het gebruiken van een slim apparaat een probleem. Natuurlijk dient er bepaalde informatie verwerkt te worden door deze apparaten om goed te functioneren en soms bevatten deze gegevens ook persoonlijke informatie. Echter blijken veel fabrikanten taal te gebruiken als “Niet gelimiteerd tot…” Dit zou kunnen betekenen dat er meer data wordt verzameld dan waar jij je bewust van bent.

Vooral wanneer er gekeken wordt naar slimme speakers zijn er wat vraagtekens over hoe zij omgaan met data, het verwerken ervan en het delen met derde partijen.

Veiligheid

Internet of Things-apparaten (IoT-apparaten) zijn als het ware kleine computers, inclusief bijbehorende software. Het is belangrijk om te beseffen dat deze apparaten fouten kunnen bevatten, net zoals elk ander stuk software. Daarnaast nemen de aanbieders van slimme apparaten in een rap tempo toe en neemt niet elke fabrikant het even nauw met de veiligheid van dit soort apparaten. De volgende punten zijn daarom belangrijk om de veiligheid van jouw apparaten te kunnen waarborgen:

Updates zijn nodig

De software van IoT-apparaten kunnen fouten bevatten. Om die reden is het gemakkelijk kunnen updaten van IoT-apparaten erg belangrijk. Controleer voordat je het apparaat aanschaft hoe makkelijk dit is of informeer bij de winkel hoe dit geregeld is. Hoe gemakkelijker je een apparaat kunt updaten, hoe veiliger deze is. Het is dan uiteraard wel aan te raden om deze updates ook regelmatig uit te voeren.

Niet elk IoT-apparaat is veilig

Er zijn onlangs richtlijnen verschenen voor IoT-apparaten op het gebied van online veiligheid. Nog niet elke leverancier heeft die volledig verwerkt. Het is daarom belangrijk om nog steeds kritisch te kijken naar de leverancier. Over het algemeen geldt hoe bekender de leverancier, hoe groter de kans dat een apparaat deugdelijk in elkaar zit, maar dit is geen garantie. Doe dan ook altijd online onderzoek naar de fabrikant en bekijk de reviews. De technologiesite Tweakers biedt vaak goede inzichten als het gaat om onafhankelijk technologie-advies.

Het begint bij de router

Jouw router is het startpunt van de online veiligheid van jouw IoT-apparaten. Al het internetverkeer gaat namelijk door je router. Zorg er daarom altijd voor dat deze up-to-date is, wijzig het standaard wachtwoord en scheidt het netwerk waar apparaten gebruik van maken waar mogelijk.

Netwerken en apparaten sorteren

Het maken van aparte (draadloze) netwerken met verschillende niveau’s van toestemmingen biedt voordelen. Zo kun je meer kwetsbare apparaten afscheiden van de rest van je apparaten – waaronder bijvoorbeeld jouw laptop – om het risico op inbreuken te verkleinen. Je kunt er ook voor kiezen om maar één van deze netwerken te delen met gasten om zo de veiligheid van jouw eigen apparaten te vergroten.

De instructies om zo’n apart netwerk te maken kan je vinden op de webpagina van jouw internet provider als je zoekt op ‘gastnetwerk’ of ‘netwerk segmentatie’.

Steek tijd in jouw Smart Home

Een veilig en privacyvriendelijk smart home is waarschijnlijk wel mogelijk, maar niet zonder je daarin te verdiepen. Apparaten rechtstreeks uit de fabriek zijn nog niet altijd meteen veilig en vereisen vaak extra aandacht als het gaat om beveiligingsinstellingen. Ook als het om privacy gaat dien je je als consument goed in te lezen om jouw persoonsgegevens te beschermen. Maar dit betekent niet dat er helemaal geen goede en veilige producten zijn.

Bij het juiste gebruik en configuratie van de apparaten, een goede inrichting van je eigen thuisnetwerk en met een klein beetje vooronderzoek kom je al een heel eind. Kom je er niet uit? Kijk eens rond bij jouw lokale computerwinkel. Die hebben vaak veel verstand van de laatste apparaten en hoe je deze veilig kunt gebruiken!