Kinderen en tieners zijn veel online, en gedurende de afgelopen twee jaar waren ze vanwege de pandemie meer dan ooit actief op, en afhankelijk van, technologie en het internet. Kinderen hebben inmiddels allerlei accounts voor websites, games en social mediaplatforms. Maar hoe waarborgen we de veiligheid van onze kinderen online?

Begin augustus 2021 heeft Google aangekondigd verschillende maatregelen te gaan nemen om de online veiligheid van minderjarigen beter te beschermen. Het bedrijf geeft aan dat zij ernaar streven software en applicaties te maken waarbij privacy en veiligheid vooropstaan en gebruikers meer controle krijgen. Het bedrijf liet voorheen kinderen onder de 13 jaar al geen Google-account aanmaken, maar met de nieuwste maatregelen probeert Google nog meer de online veiligheid van kinderen en tieners voorop te stellen.

Welke maatregelen neemt Google?

Iedereen heeft het wel eens gedaan: jezelf opzoeken op Google en bekijken welke informatie en afbeeldingen er verschijnen bij jouw naam. Maar het kan zijn dat er informatie of afbeeldingen bij jouw naam verschijnen die je liever verwijderd zou willen hebben. Daarom heeft Google diverse nieuwe maatregelen en functies ontworpen om de online veiligheid van kinderen te waarborgen.

De maatregelen, gericht op accounts van mensen onder de 18-jaar, zorgen er onder andere voor dat ouders en kinderen zelf bij Google een aanvraag doen om beeldmateriaal van hun kinderen of henzelf te laten verwijderen uit de resultaten van Google Afbeeldingen. Hiermee geeft Google kinderen en hun ouders meer controle over hun digitale zichtbaarheid.

Ook gaat Google in de komende maanden het advertentiebeleid voor minderjarigen aanpassen. Online advertenties worden vaak opgezet op basis van een strategie waarbij doelgroepen worden getarget op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht en interesses. Door de nieuwe maatregelen van Google en het nieuwe advertentiebeleid zullen minderjarigen geen advertenties meer zien die leeftijdsgevoelige informatie bevatten en worden advertenties voor specifieke doelgroepen op basis van leeftijd, geslacht of interesses voor personen onder de 18 geblokkeerd. Google geeft hierbij aan: “Ons doel is ervoor te zorgen dat we extra bescherming bieden en een leeftijdsgerichte ervaring bieden voor advertenties op Google.”

Daarnaast worden er ook aanpassingen gedaan binnen YouTube. Zo worden video’s die geplaatst zijn door minderjarigen standaard op privé gezet. Dat betekent dat alleen zijzelf deze video’s kunnen bekijken en dat de video’s niet direct toegankelijk of zichtbaar zijn voor derden. Daarmee is een extra handeling nodig om video’s die geplaatst worden door deze accounts openbaar te zetten.

Wat betekent dit voor jou en wat kan je zelf doen?

Voor jou als ouder betekent dit dat je samen met je kinderen meer controle hebt over foto’s en video’s van jouw kinderen. Mits je kinderen netjes hun daadwerkelijke leeftijd opgeven op hun Google-account, natuurlijk.

Wij geven je enkele tips hoe je zelf nog een stapje verder kan gaan in het beschermen van de online veiligheid van jouw kids:

1. Help je kinderen met het aanmaken en instellen van hun accounts en controleer of zij hun daadwerkelijke leeftijd eerlijk opgeven

De maatregelen van Google en andere websites zijn puur gericht op accounts van mensen onder de 18-jaar.

Help je kinderen ook met het beveiligen van hun accounts, door te zorgen dat ze een sterke en unieke wachtzin gebruiken en indien mogelijk tweefactorauthenticatie aanzetten. In dit artikel lees je meer tips over dit onderwerp.

2. Ga met je kinderen in gesprek over de digitale wereld

Help kinderen met het herkennen van zowel de mogelijkheden als de gevaren van het internet, maar help ze ook met het opdoen van digitale vaardigheden en cyberbewustzijn.

In onderstaande artikelen geven wij je tips:

3. Daarnaast kun je gebruik maken van apps voor ouderlijk toezicht

Met Parental Control applicaties krijg jij meer inzicht in het digitale gedrag van jouw zoon of dochter. Zo kun je bijvoorbeeld het gebruik van online applicaties voor jouw kinderen begrenzen en kun je beheren welke apps jouw kinderen mogen gebruiken. Ook geven sommige Parental Control apps jou de mogelijkheid om ongepaste content op het internet te filteren.