Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van ChatGPT, Bard en andere generatieve AI-tools. Het zijn krachtige taalmodellen met potentiële gevaren en ze zijn overal tegenwoordig. Naast de positieve verhalen over deze technologie, is het ook belangrijk om rekening te houden met de mogelijke gevaren. Hoewel bedrijfsleiders en IT-managers enthousiast zijn over hoe deze technologie de wereld verandert, zien ze ook steeds meer mogelijke problemen.

Kortom, deze grote taalmodellen (LLM’s) hebben veel potentieel, maar er zijn ook zorgen over beveiliging en privacy die we niet mogen negeren. Als je als consument wil profiteren van LLM’s, is het belangrijk om te begrijpen welke risico’s er spelen.

Hoe werken LLM’s?

Laten we beginnen met een korte duik in hoe deze LLM’s werken. ChatGPT en soortgelijke AI-tools worden aangedreven door LLM’s, die op hun beurt gebruikmaken van kunstmatige neutrale netwerken. Dit zijn als digitale hersenen die computers helpen om dingen te begrijpen. Ze werken door gegevens te bestuderen en te leren van voorbeelden. Deze ‘neurale netwerken’ worden in computers gebruikt voor taken zoals beeldherkenning, spraakverwerking en het verwerken van enorme hoeveelheden tekst. Ze leren patronen te herkennen in woorden en hoe die woorden in context worden gebruikt. Wat ChatGPT zo speciaal maakt, is zijn vermogen om grappen te maken, gedichten te schrijven en te praten als een echt persoon.

Ze gebruiken de gegevens waarop ze zijn getraind om vragen te beantwoorden en taken uit te voeren met behulp van menselijke taal. Maar of je nu een openbaar beschikbaar model gebruikt of je school of werk er één heeft ontwikkeld, er komen beveiligings- en privacyrisico’s bij kijken.

5 van de belangrijkste LLM risico’s

  1. Te veel gevoelige gegevens delen: LLM-gebaseerde chatbots zijn niet zo goed in het bewaren van geheimen. Ze kunnen alle gegevens die je ze geeft absorberen en zelfs beschikbaar maken voor anderen. Stel je voor dat je per ongeluk vertrouwelijke informatie deelt met ChatGPT. Deze gegevens kunnen in theorie in het openbaar terechtkomen, of op zijn minst worden bewaard voor toekomstig gebruik. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals we zagen bij Samsung-werknemers die hiermee te maken kregen.
  2. Auteursrechtkwesties: LLM’s worden getraind met grote hoeveelheden gegevens van het internet. Dit kan auteursrechtelijke problemen opleveren. Het is soms moeilijk om te achterhalen waar de trainingsgegevens vandaan komen, en dit kan leiden tot juridische problemen.
  3. Onveilige code: Ontwikkelaars gebruiken LLM’s om snel code te genereren, maar dit kan leiden tot kwetsbaarheden als de ontwikkelaar niet voldoende kennis heeft van beveiliging. Dit kan gevolgen hebben voor de veiligheid van de software die je gebruikt.
  4. Het risico van hacken: Ongeautoriseerde toegang tot LLM’s kan hackers de kans geven om gevoelige informatie te stelen of het model verkeerde dingen te laten zeggen. Dit kan leiden tot privacyproblemen en misbruik van gegevens.
  5. Een datalek bij de AI-provider: Bedrijven die LLM’s ontwikkelen, kunnen zelf ook worden gehackt. Dit kan leiden tot het lekken van gegevens, inclusief jouw gegevens als gebruiker.

Wat moet je doen?

Als je de voordelen van AI wil benutten zonder de bijbehorende risico’s, zijn er punten waar je rekening mee moet houden:

  • Wees terughoudend met het delen van persoonlijke gegevens met LLM’s. De informatie die je met deze systemen deelt, wordt soms voor onbekende doeleinden gebruikt.
  • Wees bewust van auteursrechten en de herkomst van de informatie die door LLM’s wordt gegenereerd.
  • Wees voorzichtig met software en de code die is gegenereerd door LLM’s, want er kunnen beveiligingsrisico’s zijn.
  • Gebruik sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA) en wees alert op mogelijke inbreuken op je privacy.
  • Doe research naar de LLM’s die je wil gebruiken en zorg dat je weet hoe ze met jouw gegevens omgaan.

Het is belangrijk om te begrijpen dat hoewel LLM’s veel voordelen bieden, ze ook nieuwe uitdagingen met zich meebrengen op het gebied van privacy en security. Door op de hoogte te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je veilig gebruik blijven maken van deze technologie.