Ken je dat schrik-moment? Je hand duikt in je broekzak voor je telefoon of je sleutels… en je vindt niets. Oh nee, niet weer. Na een korte, of soms een wat intensere zoektocht vind je ze gelukkig meestal terug op één van de meest voor de hand liggende plaatsen. Zo’n avontuur is een kleine herinnering aan onze afhankelijkheid van bepaalde spullen. Maar hoe vind je jouw vermiste spullen gemakkelijk terug? In dit artikel gaan we het hebben over enkele manieren om deze angstige momenten van plotselinge paniek te voorkomen, door je meer te vertellen over trackers.

Fysieke trackers

In de ideale wereld is er iemand die jouw spullen dag en nacht in de gaten houdt en je precies vertelt waar je alles hebt gelaten. Laat het nu zo zijn dat dit daadwerkelijk bestaat: fysieke trackers. Dit zijn kleine gadgets zoals Apple AirTag, Tile, en Samsung SmartTag. Deze handige trackers zijn zo klein dat ze gemakkelijk in je zak passen, aan je sleutelbos gehangen kunnen worden of verstopt kunnen worden in je auto of koffer. Dankzij moderne Bluetooth- en ultra-wideband (UWB)-technologie, kunnen deze trackers via een beveiligde frequentie jouw objecten opsporen en de locatie tonen in een app, zoals Apple’s Find My of Samsung’s SmartThings Find.

De keerzijde van trackers

Hoewel deze trackers super handig zijn, kunnen ze helaas ook gebruikt worden door degenen met minder goede intenties. Stel je voor dat een geheime aanbidder (of ex-aanbidder) een tracker in je tas verstopt en hierdoor jouw live-locatie altijd in de gaten kan houden. Gelukkig zijn Apple en Google een samenwerking aangegaan om deze ongewenste volgers tegen te gaan. Je zou bijvoorbeeld een melding moeten ontvangen als een AirTag die niet van jou is, met je meebeweegt, ongeacht of je een smartphone met iOS of Android bezit.

Bovendien werken de twee techgiganten aan een gezamenlijk voorstel voor een industriestandaard om veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met ongewenste tracking via Bluetooth-trackingapparaten te bestrijden. Er is enige hoop dat de specificatie, die ook steun heeft gekregen van fabrikanten van andere Bluetooth-trackingapparaten, kan worden afgerond en updates zowel voor iOS als Android in 2024 beschikbaar worden. Terwijl technologieën zowel kansen als risico’s met zich meebrengen, is het verstandig om bewust te zijn van de potentiële risico’s die gepaard gaan met Bluetooth-trackingapparaten.

Software trackers

Een andere handige tool voor het terugvinden van verloren apparaten is een softwaregebaseerde oplossing. Dit kan ofwel vooraf geïnstalleerd zijn door de fabrikant van het apparaat en gekoppeld zijn aan je account, of het kan een app van een andere partij zijn, vaak aangeboden door beveiligingsbedrijven. Onder de meest populaire bevinden zich die al geïnstalleerd zijn op je smartphone, zoals de eerder genoemde Samsung SmartThings Find of Apple’s Find My. Deze apps zijn niet alleen bedoeld om je telefoon te vinden; ze kunnen je ook helpen bij het lokaliseren van andere apparaten, zoals je smartwatch, laptop of tablet.

Deze apps kunnen de locatie van je apparaat op een kaart weergeven. Interessant is dat deze kaart vaak toegankelijk is via internetbrowsers, een functie die sommige fysieke trackers ook bieden. Zelfs als je apparaat offline is, kunnen deze apps de locatie ervan bepalen. Dit is mogelijk dankzij een technologie die vergelijkbaar is met die van Apple/Samsung trackers. Ze maken gebruik van een mix van locatiegegevensbronnen en locaties van mobiele torens om de positie nauwkeurig te bepalen.

Wat is de beste optie?

Dus, wat is je beste optie in geval je telefoon vermist raakt? Begin met het instellen van een software tracker op je telefoon. Op deze manier kun je de locatie van je apparaat altijd volgen.

Bovendien is het slim om je telefoon te beveiligen met bijvoorbeeld gezichtsherkenning, een vingerafdrukscan of een toegangscode. Deze extra beveiligingslaag kan helpen om ongeautoriseerde toegang tot je apps en persoonlijke accounts te voorkomen.

Als je bang bent dat je telefoon écht gestolen of verloren is, is het belangrijk om enkele onmiddellijke stappen te ondernemen. Neem contact op met je serviceprovider om je SIM-kaart te blokkeren. Vervolgens kun je de tracking-app op je telefoon gebruiken om je gegevens op afstand te wissen, om je persoonlijke informatie te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.

Wat betreft andere apparaten of spullen, gebruik fysieke trackers.

De juiste voorbereiding

Of je nu kiest voor een fysieke tracker om je bagage in de gaten te houden, of een softwareoplossing voor je digitale gadgets, met de juiste voorbereiding kun je de angst voor verlies tot een minimum beperken. Daarnaast bescherm je jezelf hiermee tegen de frustraties die gepaard gaan met het verliezen van je spullen en kun je snel actie ondernemen om ze terug te vinden.

ESET HOME

ESET Home biedt uitgebreide beveiligingsoplossingen, waaronder geavanceerde functies zoals de Anti-Diefstal optie, die helpt bij het traceren en beveiligen van apparaten bij verlies of diefstal.

Meer lezen