Spam, oftewel ongewenste e-mail, is een digitale irritatie waar elke online gebruiker wel een keer mee te maken krijgt. Het vormt niet alleen een vervelende afleiding maar kan ook gevaarlijke inhoud bevatten, zoals malware of phishing-pogingen.

Wat is spam

Spam verwijst naar ongevraagde, vaak ongewenste e-mailberichten die in grote hoeveelheden worden verzonden. Deze berichten kunnen variëren van reclame en promoties tot pogingen tot oplichting of phishing, waarbij geprobeerd wordt persoonlijke informatie of financiële gegevens te verkrijgen. Spam kan hinderlijk zijn voor gebruikers en vormt soms een veiligheidsrisico.

Waarom is spam een probleem?

Naast het overbelasten van je inbox, vormt spam een veiligheidsrisico. Het kan gebruikt worden om persoonlijke informatie te stelen of om schadelijke software te verspreiden. Het klikken op een spamlink kan leiden tot virussen die je apparaat infecteren of je persoonlijke gegevens achterhalen.

Hoe kun je spam voorkomen?

Het volledig tegenhouden van spam is bijna onmogelijk vanwege de constante evolutie en aanpassingsvermogen van spammers. Zij veranderen vaak hun tactieken en de technologie die ze gebruiken om spamfilters te omzeilen. Bijvoorbeeld, als je een e-mailadres blokkeert, kunnen spammers eenvoudig een nieuw, licht gewijzigd e-mailadres gebruiken om hun berichten toch af te leveren. Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om de hoeveelheid spam toch tot een minimum te beperken:

 • Wees voorzichtig met je e-mailadres: Deel het niet onnodig online. Wees ook voorzichtig met lid worden en inschrijven.
 • Gebruik meerdere e-mailadressen: Bijvoorbeeld één voor persoonlijk gebruik en één voor nieuwsbrieven, reclame en andere abonnementen.
 • Maak gebruik van spamfilters: Veel e-maildiensten bieden ingebouwde spamfilters.
 • Markeer spam: Help je e-mailprovider door spam te markeren, waardoor het filter leert.

Gevaren minimaliseren

Om spam of neppe e-mails te herkennen, let op de volgende punten:

 • Afzender: Controleer of het e-mailadres echt lijkt en overeenkomt met de vermeende afzender.
 • Opmaak: Een slordige layout of een afwijkend ontwerp kan duiden op een frauduleuze e-mail.
 • Onderwerp: Sensationele of geheel irrelevante onderwerpen kunnen wijzen op spam.
 • Typfouten en grammaticale fouten: Veel spam- en phishingmails bevatten taalfouten.
 • Urgentie: Een overdreven gevoel van urgentie wordt vaak gebruikt om ontvangers tot snelle actie te bewegen.
 • Rare links: Zweef met je muis over links om te zien waar ze echt naartoe leiden, zonder erop te klikken.
 • Te mooie aanbiedingen: Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn vaak tekenen van oplichting.

Beveiligingssoftware

De laatste tip die wij willen meegeven is het gebruik van beveiligingssoftware. Deze specifieke software of tools die ontworpen zijn om spam te filteren en te blokkeren, werkt door inkomende berichten te scannen op bekende kenmerken van spam. Dit kunnen bepaalde sleutelwoorden of de afzender van de e-mail zijn, en kan helpen om een groot deel van de ongewenste berichten uit je inbox te houden.

ESET biedt met ESET Home krachtige Antispam-tools. De geavanceerde anti-spamscan houdt met uiterste precisie, ongewenste e-mails uit je mailbox.

Meer lezen

Hoe weet je of jouw e-mail is gehackt?

10 oplossingen nadat je op een phishing link hebt geklikt