Datalek bij New York Pizza

Deze week waarschuwde de Nederlandse afdeling van de fastfoodketen New York Pizza hun klanten over een datalek. Door een aanval op de systemen van één van de leveranciers zijn de gegevens van zo’n 3,9 miljoen klanten uitgelezen uit de database van het bedrijf. Deze gegevens bevatten onder andere namen, bezorgadressen, e-mailadressen, telefoonnummers, bestelgeschiedenis, wachtwoorden en in sommige gevallen geboortedata.

Wat zijn de gevolgen?

Inmiddels is het lek in de systemen gedicht, maar de gevolgen van een dergelijke datalek kunnen alsnog groot zijn. Deze gegevens kunnen namelijk verhandeld worden door internetcriminelen, die ze vervolgens misbruiken voor grootschalige (of juist gerichte) phishingcampagnes, identiteitsfraude en andere vormen van online fraude.

Als jouw 06-nummer gelekt is, neemt daarnaast het risico om slachtoffer te worden van WhatsApp-fraude toe. Criminelen kunnen bijvoorbeeld een vriend of familielid ‘namens jou’ een betaalverzoek sturen via WhatsApp en op die manier oplichten, of zich als jou voordoen op social media.

De wachtwoorden die in dit datalek betrokken zijn, waren versleuteld. Echter zijn de wachtwoorden alsnog mogelijk te kraken. Wanneer dit het geval is, kunnen de gegevens door kwaadwillenden misbruikt worden om accounts te hacken. Wanneer je hetzelfde wachtwoord gebuikt voor meerdere accounts, loop je daarmee het risico dat ook jouw andere accounts hierdoor worden gehackt.

Met name door het grote aantal datalekken die in de laatste maanden hebben plaatsgevonden, is het makkelijker voor kwaadwillenden om veel actuele informatie in te winnen over personen. Het combineren van die informatie zorgt voor veel mogelijkheden om specifieke personen lastig te vallen, bijvoorbeeld met een gerichte phishingcampagne.

Bovendien, wanneer cybercriminelen door middel van datalekken over verschillende informatie over jou beschikken, kunnen ze zich nog geloofwaardiger voordoen bij phishing, spoofing of andere vormen van online fraude. Denk bijvoorbeeld aan een e-mail of sms waar jouw daadwerkelijke wachtwoord of adres in vermeld wordt. Zulke informatie kan ervoor zorgen dat je wellicht eerder geneigd bent om te klikken of bijvoorbeeld jouw gegevens via een link in te vullen.

Wat kun je doen?

Let op voor phishing en fraude

Wij adviseren iedereen om waakzaam te zijn voor phishing en fraude via bijvoorbeeld een telefoontje, e-mail, WhatsApp of via een sms. Volgens New York Pizza is het sowieso goed om alert te zijn op e-mails afkomstig van de verzender ‘noreply@newyorkpizza.nl’.

In de onderstaande artikelen geven we tips voor het herkennen van phishing en fraude:

Heb je een account aangemaakt bij New York Pizza?

Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk jouw wachtwoord te veranderen voor alle accounts waarbij je dit wachtwoord gebruikt. Zorg er hierbij voor dat al je accounts unieke, sterke wachtwoorden hebben. Hoe je die maakt, lees je in het onderstaande artikel:

Hoe maak ik veilige wachtwoorden?

Daarnaast adviseren wij om zo snel mogelijk tweestapsverificatie aan te zetten op zo veel mogelijk accounts. Dit is bij het account van New York Pizza misschien niet mogelijk, maar dit zorgt er wel voor dat iemand minder snel kan inloggen op jouw andere accounts wanneer jouw wachtwoorden bekend zijn geworden. In het onderstaande artikel leggen we uit wat tweestapsverificatie inhoudt en hoe je dit kunt instellen:

Wat is tweestapsverificatie en hoe gebruik je het?