De planeet warmt op en milieubewustzijn wordt steeds belangrijker. Als het om IT gaat, uit dit zich in een toename van het recyclen van “e-waste”. Dat kan van alles zijn, van een laptop of computer tot een smartphone of fitnesstracker. Maar er is nog een reden waarom het belangrijk is om op je hoede te zijn bij het weggooien van je oude apparaten. Hoe meer gegevens erop staan, hoe meer gevaar je loopt als het in handen komt van een cybercrimineel. Maar daar houdt het risico niet op. Zelfs apparatuur die niet bestemd is voor het grofvuil, kan zijn weg vinden naar een kwaadwillend persoon.

Het is vandaag Internationale Dag van het Recyclen, dus lees deze 7 dingen die je moet doen voordat je een oud apparaat weggooit!

Persoonlijke gegevens

De apparaten die we gebruiken zijn een toegangspoort tot ons digitale leven. Dat betekent dat ze onze meest waardevolle informatie opslaan op de harde schijf en ons toegang geven tot onze verschillende online accounts. Hoe graag we dat ook zouden willen, die gegevens verdwijnen niet zomaar als sneeuw voor de zon zodra we de gadgets niet meer gebruiken.

Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat, zelfs als we ze ‘verwijderen’ van de harde schijf, een professional sommige, of zelfs alle, gegevens kan herstellen met behulp van bestandsherstelprogramma’s. In sommige gevallen zijn ze zelfs in staat geweest om gegevens te herstellen van fysiek vernielde harde schijven. Dit kunnen foto’s van vrienden en familie zijn, e-mails, bankafschriften, gevoelige documenten zoals testamenten, of scans van paspoorten en rijbewijzen, medische informatie, verzekeringsgegevens, noem maar op.

Bedrijfsgegevens

Er is een extra risico. Veel van ons werken nu op zijn minst een deel van de tijd thuis. Dat betekent dat onze persoonlijke laptops en apparaten ook gevoelige bedrijfsgegevens en -logins kunnen bevatten. Werkgevers zullen waarschijnlijk niet blij zijn met een werknemer wiens gebrek aan cyberhygiëne leidt tot een massale inbreuk op bedrijfsgegevens.

In een rapport uit 2019 van e-waste recycler ERI wordt geschat dat een kwart van alle datalekken in de VS wordt veroorzaakt door nalatigheid, waaronder het slecht verwijderen van e-waste.

Wat gebeurt er met jouw gegevens?

Met de juiste tools kan iemand met kwade bedoelingen fragmenten van gegevens op gerecyclede of weggegooide apparaten samenvoegen om volledige bestanden na te maken en gevoelige aanmeldingen voor jouw persoonlijke- en werkaccounts te vinden. Ze kunnen deze informatie gebruiken om:

  • Zich als jou voor te doen in aanvallen, gericht op identiteitsfraude. Bijvoorbeeld door bankrekeningen te kapen en leeg te halen.
  • Je te chanteren met gevoelige medische of persoonlijke gegevens of foto’s die ze vinden
  • Bedrijfslog-ins te gebruiken om toegang te krijgen tot het IT-netwerk van je werkgever, om gegevens te stelen of ransomware te implementeren.

7 manieren om veilig afscheid te nemen van oude apparaten

Soms kunnen zelfs de meest onschuldige apparaten je in de problemen brengen. Uit onderzoek van een paar jaar geleden bleek dat tweederde van de USB-sticks die op eBay werden verkocht nog persoonlijke informatie bevatten. Zelfs oude apparaten of slimme gadgets kunnen worden gehackt om je Wi-Fi-wachtwoord te achterhalen.

Hier zijn zeven stappen om e-waste veiliger te verwijderen:

1. Maak een back-up van je belangrijkste informatie

Bedenk wat je van je oude apparaat wilt bewaren. De kans is groot dat er niet veel op zoiets als een fitnesstracker of smart-tv staat. Maar er staan waarschijnlijk wel belangrijke documenten, foto’s en/of video’s op een laptop, desktop of smartphone/tablet. Zoek uit of je deze wilt overzetten naar je nieuwe apparaat of wilt opslaan op een cloudopslagplatform zoals iCloud of Google Drive. Als alternatief, of als aanvulling op het bovenstaande, kun je ze opslaan op een externe harde schijf/opslagapparaat. Zorg ervoor dat je er één koopt met voldoende opslagruimte.

2. Meld je af bij alle accounts

Zorg ervoor dat je bent uitgelogd bij alle accounts waartoe je toegang hebt gehad op het apparaat dat wordt weggegooid. Dit betekent dat als ze worden gerecycled en op de één of andere manier nog steeds toegankelijk zijn, een andere gebruiker niet gratis gebruik kan maken je accounts.

3. Zet je software over of deactiveer het

Zoek uit voor welke software je hebt betaald, en kijk of je deze over wil zetten naar een nieuw apparaat. Er zou informatie in de app of online moeten zijn om te helpen met het deactiverings- en overdrachtsproces.

4. Verwijder de SIM/SD-kaart

Als het apparaat een SIM- of SD-kaart heeft, verwijder deze dan. Als je hetzelfde telefoonnummer wil houden, bel dan de provider en zet je simkaart over naar je nieuwe telefoon. Zo niet, vernietig deze dan. Als je telefoon een SD-geheugenkaart heeft voor opslag, verwijder deze dan.

5. Wis je harde schijf

Zodra je een back-up hebt gemaakt van alles wat belangrijk is, is het tijd om alles te verwijderen van /het apparaat dat je gaat weggooien. Je moet een fabrieksreset uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle gegevens worden verwijderd. Welke stappen hiervoor nodig zijn, hangt af van het besturingssysteem. Er is hier duidelijk advies van:

6. Gebruik hulpprogramma’s

Er zijn een hoop programma’s voor het wissen van gegevens op de markt. Als je nog steeds bang bent dat een fabrieksreset niet genoeg is, overweeg dan het gebruik van een extern hulpprogramma voor het wissen van schijven, zoals Disk Wipe of Active KillDisk. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet en een betrouwbare aanbieder met een goede beoordeling vindt.

7. Vernietig de harde schijf fysiek

Een andere optie voor degenen die er niet zeker van zijn dat hun gegevens via software zijn gewist, is om de harde schijf fysiek te verwijderen en te vernietigen. Een hamer is de beste manier, maar draag wel een veiligheidsbril en handschoenen. Hier vind je een handleiding. Wees er wel van bewust dat fysiek vernietigde apparaten niet de zekerheid bieden dat gegevens écht niet meer te achterhalen zijn.

Techeveryone

Is jouw apparaat nog wel te gebruiken, maar doe je er zelf niets meer mee? Denk dat eens aan Techeveryone! Techeveryone wil sociale armoede bestrijden, door technologie bereikbaar te maken voor iedereen. In dit digitale tijdperk is sociale armoede groter dan ooit, en zijn er ontelbaar veel mensen die niet mee kunnen in de huidige maatschappij. Voor hen die niet de financiële middelen hebben om deze technologie aan te schaffen, is Stichting Techeveryone opgericht. Niet alleen werkende apparaten kunnen gedoneerd worden, maar ook wordt er wel eens van twee kapotte apparaten, één werkend apparaat gemaakt, en de rest wordt gerecycled.

Bedrijven en particulieren kunnen elektronische apparaten doneren via dit formulier.

De gedoneerde apparaten worden professioneel leeggehaald, gewiped en weer geïnstalleerd, in samenwerking met partners van ESET Nederland. Daarna zorgt Techeveryone ervoor dat de apparaten bij de juiste mensen terecht komen.

Veilig weggooien

Consumentenapparaten lijken tegenwoordig een steeds kortere houdbaarheid te hebben. En je hebt vaak maar een beperkte opslagruimte in huis. Recycling of het weggooien van e-waste is daarom een noodzaak, maar dit op een veilige manier doen is van vitaal belang om het risico op identiteitsfraude te beperken. Volg deze zeven stappen voor gemoedsrust.

Meer lezen