Google heeft recentelijk acht nieuwe internetdomeinen geïntroduceerd, waaronder .zip en .mov. Hoewel deze nieuwe domeinen interessant zijn, maken sommige mensen zich zorgen. Ze zijn bang dat deze nieuwe domeinen kunnen worden misbruikt door mensen met slechte bedoelingen om ons te misleiden met valse websites en schadelijke software.

Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar geen zorgen! We zullen je door de belangrijke punten leiden en je vertellen wat je moet weten over Google’s nieuwe .zip en .mov domeinen, om jezelf te beschermen.

Wat zijn .zip en .mov domeinen en waarom is het belangrijk om ze te kennen?

Stel je voor dat je een bestand op je computer hebt met de naam ‘lekkerrecept.zip’. Nu kan iemand ook een website maken die ‘lekkerrecept.zip’ heet. Dit kan voor verwarring zorgen, omdat het lastig kan zijn om het verschil te zien tussen een bestand op je computer en een website op het internet.

Wat kun je doen om veilig te blijven?

Gelukkig zijn er een aantal manieren om jezelf veilig te houden. Bijvoorbeeld het herkennen van een onveilige link of website. Maar hoe weet je wanneer een link veilig is en wanneer niet?

Wees altijd voorzichtig als iemand je een link stuurt, of als je een verdachte link online tegenkomt. Als je een website niet kent of deze er vreemd uitziet, wees dan extra voorzichtig. Controleer of de link veilig is voordat je erop klikt. Hoe kun je dit controleren?

Let op de URL

Kijk naar de hele webadres – het deel dat begint met https://’ – Dit kun je doen door met je muis op de link te staan, zonder dat je erop klikt. Als het lijkt op de naam van een bestand dat je kent, zoals ‘lekkerrecept.zip’, is het misschien wel een link naar een website in plaats van een bestand.

Als een website een HTTPS-protocol heeft (een slotje links van de URL van de website) wil dat niet per se zeggen dat de website veilig of legaal is. Het betekent alleen dat de communicatie tussen de site en de browser van de gebruiker versleuteld is.

Beoordeel de reputatie van de website

Voer een zoekopdracht uit met de naam van de website of de URL om te zien of er negatieve recensies, klachten of waarschuwingen zijn. Dit kan je helpen om een idee te krijgen van de betrouwbaarheid van de website.

Vertrouw op je gevoel

Het klinkt natuurlijk logisch, maar het is niet altijd even vanzelfsprekend. Als een website vol staat met links en advertenties, vertrouw dan op je gevoel en verlaat de pagina.

Veel internetbrowsers hebben ingebouwde hulpmiddelen die je waarschuwen als je naar een potentieel gevaarlijke website gaat. Ook beveiligingssoftware kan helpen met het herkennen en blokkeren van schadelijke websites en links. Zorg ervoor dat je een betrouwbare antivirus- en beveiligingssoftware op je computer of apparaat hebt geïnstalleerd en houd deze up-to-date. Lees hier meer over het gebruik van internetbeveiliging.

Conclusie

Gezien de recente ontwikkelingen, voelen we de noodzaak om te benadrukken hoe belangrijk het is om alert te blijven. Met nieuwe, en soms vreemd ogende website-domeinen wordt het steeds moeilijker voor gebruikers om scams te herkennen. Het is nu heel eenvoudig om websites te vervalsen en met meer beschikbare domeinen wordt het voor cybercriminelen nog eenvoudiger om webadressen te kopen die lijken op legitieme sites. Het is nu dus ook essentieel dat iedereen extra waakzaam blijft voor links die eindigen op .zip en .mov.

De digitale wereld kan soms een beetje ingewikkeld zijn, maar met deze tips kun je jezelf veilig houden. Onthoud altijd dat het oké is om voorzichtig te zijn en vragen te stellen. Zo blijven we samen veilig in de digitale wereld.

Eenvoudig virussen en andere kwaadaardige bedreigingen van je computer ontdekken en verwijderen? Gebruik gratis de ESET Online Scanner.