Transavia beboet door de Autoriteit Persoonsgegevens

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia krijgt een boete van 400.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens. Het bedrijf heeft namelijk te weinig veiligheidsmaatregelen getroffen om persoonsgegevens van hun klanten en medewerkers te beschermen. Dit leidde in 2019 tot een groot datalek.

Waarom kiest de Autoriteit Persoonsgegevens ervoor om Transavia een boete te geven, en waarom zijn deze maatregelen belangrijk voor jou als consument? We leggen het uit in dit artikel.

Waarom spreekt de Autoriteit Persoonsgegevens van slechte beveiliging bij Transavia?

De aanvaller kon in 2019 via twee IT-accounts de systemen van Transavia binnendringen. Dit was mogelijk door de onderstaande omstandigheden:

  • Het bedrijf maakte gebruik van zwakke wachtwoorden
    De wachtwoorden zaten in de categorie “123456”, “Welkom” en “wachtwoord”. Dit zijn de meest voorkomende wachtwoorden, die makkelijk zijn om te kraken.
  • Het bedrijf maakte voor deze accounts geen gebruik van tweestapsverificatie
    Voor iedereen waren enkel de wachtwoorden voldoende om in te loggen op de accounts.
  • Bij toegang tot deze accounts kon de aanvaller gelijk een groot aantal systemen binnen het bedrijf inzien
    De accounts waren niet beperkt tot alleen toegang tot de noodzakelijke systemen.

Welke gegevens waren betrokken bij het datalek?

In 2019 had de aanvaller de mogelijkheid om de gegevens van 25 miljoen klanten in te zien. Dit ging om de e-mailadressen, namen, geboortedata, vlucht- en boekingsgegevens en telefoonnummers. Het lijkt erop dat de aanvaller deze gegevens niet daadwerkelijk heeft ingezien, maar uiteindelijk downloadde de crimineel persoonsgegevens van ongeveer 83.000 mensen waarin namen, vluchtinformatie en geboortedata stonden. Ook stonden hier medische gegevens van 367 mensen bij.

De luchtvaartmaatschappij meldde het lek op tijd bij de Autoriteit Persoonsgegevens en nam maatregelen om de persoonsgegevens beter te beveiligen.

Waarom koos de Autoriteit Persoonsgegevens voor een boete?

De organisatie verwijt Transavia dat kwaadwillenden slechts met het gebruik van een makkelijk wachtwoord toegang konden krijgen tot gevoelige gegevens van miljoenen klanten en medewerkers. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens vertrouwen consumenten hun persoonsgegevens toe aan de luchtvaartmaatschappij, omdat deze nodig zijn voor de vlucht. Wanneer een bedrijf hier niet zorgvuldig mee omgaat, is er een grote kans dat deze gegevens gelekt worden door toedoen van een hack of een menselijke fout.

Wanneer je jouw persoonsgegevens ergens invult, wil je natuurlijk niet dat deze gegevens op straat komen te liggen. Wanneer gelekte gegevens in de handen van internetcriminelen komen, kunnen ze worden misbruikt voor grootschalige (of juist gerichte) phishingcampagnes, WhatsAppfraude of identiteitsfraude. Je spreekt bijvoorbeeld van een grootschalige phishingcampagne wanneer cybercriminelen een lijst van gelekte e-mailadressen gebruiken om een phishingmail op grote schaal uit te sturen. Bij gerichte phishing daarentegen, kan bepaalde informatie over een specifiek persoon gebruikt worden om geloofwaardiger over te komen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een e-mail of sms waar jouw daadwerkelijke naam, wachtwoord of adres in vermeld wordt. Wellicht ben je dan eerder geneigd om te klikken, of om jouw inlog- of betaalgegevens via een link in te vullen.

Vanaf 2020 is er een grote toename geweest in het aantal datalekken. Wanneer cybercriminelen door middel van verschillende datalekken over genoeg informatie over jou beschikken, kunnen ze zich nog geloofwaardiger voordoen bij phishing, spoofing, of andere vormen van online fraude. Criminelen kunnen dit bijvoorbeeld gebruiken wanneer ze een vriend of familielid ‘namens jou’ een betaalverzoek sturen via WhatsApp en op die manier oplichten, of zich als jou voordoen op social media.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens ging Transavia niet voorzichtig om met de persoonsgegevens van klanten en medewerkers. Daarmee heeft het bedrijf niet genoeg beveiligingsmaatregelen getroffen om een datalek te voorkomen.

Wil je meer informatie lezen over de gevolgen van een datalek, of je de gevolgen als consument kunt beperken en wat je kunt doen wanneer jouw gegevens uitgelekt zijn? Lees dan verder in het onderstaande artikel:

Hoe kunnen accounts beter beveiligd worden?

Niet alleen voor bedrijven is het belangrijk om accounts goed te beveiligen; dit geldt zowel voor zakelijke als persoonlijke accounts.

Allereerst is het voor iedereen belangrijk om al je accounts te beveiligen met een sterk en uniek wachtwoord. Makkelijke wachtwoorden zoals “feyenoord”, “amsterdam” of simpelweg “12345” zijn immers makkelijk te raden voor anderen.

Hoe maak je dan een sterker, veiliger wachtwoord? We leggen het uit in het onderstaande artikel:

Daarnaast raden wij je altijd aan om tweestapsverificatie in te stellen voor alle accounts waarbij dit mogelijk is. Zo heeft iemand anders, zelfs wanneer diegene over jouw wachtwoord beschikt door bijvoorbeeld een datalek, nooit in één keer toegang tot jouw account. In het onderstaande artikel vertellen we meer over wat tweestapsverificatie precies is:

En via de onderstaande knop ga je naar onze video’s waarin we stap voor stap uitleggen hoe je tweestapsverificatie activeert voor verschillende accounts: