Het kan soms lastig zijn om te weten hoe je kinderen en tieners kunt helpen veilig te blijven in de online wereld. Praat jij al met je kinderen over digitale veiligheid? Help kinderen online veilig te blijven door te praten, want een ouderwets gesprek is vaak al genoeg om ze op het juiste spoor te zetten.

De digitale generatie

Het internet speelt een grote rol in het leven van veel jongeren. Van educatieve bronnen tot sociale connecties, het ontdekken van de nieuwste virale danstrends of het bekijken van instructievideo’s over hoe je pasta moet koken, de online wereld biedt eindeloze mogelijkheden. Het beïnvloedt hoe kinderen groeien en zich ontwikkelen tot volwassenen die zich in de echte wereld wagen.

Cyberuitdagingen

Kinderen en tieners hebben nu toegang tot meer inhoud dan ooit tevoren. En ze weten het maar al te goed: de gemiddelde schermtijd van tieners bedraagt maar liefst 7 uur per dag. Maar hoewel dit zich steeds verder ontwikkelende digitale landschap het leren en de band met anderen kan bevorderen, brengt het ook de nodige risico’s en uitdagingen met zich mee.

Cyberpesten, seksuele roofdieren, blootstelling aan expliciete inhoud, inbreuk op de privacy, malware, phishing en andere vormen van oplichting zijn slechts enkele van de gevaren waarmee jongeren vandaag geconfronteerd (kunnen) worden. Deze digitale valkuilen kunnen niet alleen de online veiligheid van jongeren aantasten, maar ook hun offline veiligheid en welzijn.

Digitale opvoeding

Hoewel het moeilijk kan zijn om te beslissen wanneer kinderen toegang krijgen tot hun eigen digitale apparaten, tonen studies aan dat de gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste smartphone krijgen 11 jaar is. Op deze leeftijd zijn jongeren nog aan het ontdekken wie ze zijn en wat hun plaats is in de wereld, dus is het essentieel voor een ouder of voogd om open gesprekken te voeren over online veiligheid. Hieronder vind je een aantal punten waarover je kunt praten met je kind:

  • Basiskennis: Zorg ervoor dat kinderen vertrouwd zijn met de apps en platforms die ze gebruiken. Door hen bewust te maken van de functies en potentiële gevaren, rust je ze uit met de kennis om veilige online keuzes te maken.
  • Bespreek de risico’s en hulpmiddelen: Informeer kinderen over cyberpesten, desinformatie, identiteitsdiefstal, en phishing. Bespreek hulpmiddelen en goede digitale hygiëne zoals tweefactorauthenticatie (2FA) en wachtwoordmanagers om hun informatie te beveiligen.
  • Moedig gezonde online gewoonten aan: Stel grenzen aan schermtijd, moedig verantwoord gebruik van sociale media aan, en bevorder een digitale detox om een evenwicht te vinden tussen online en offline activiteiten. Geef zelf hierin ook het goede voorbeeld.

Nieuwe risico’s voorblijven

Het digitale landschap veranderd continu en er verschijnen regelmatig nieuwe apps, trends en online dreigingen. Praat met kinderen over de nieuwste online trends en risico’s om hen ervan bewust te houden dat niet elke app, webgebruiker of sociaal platform precies is wat het lijkt. Creëer een veilige ruimte waar ze vragen kunnen stellen over hun eigen online leven en zorg ervoor dat ze zich gehoord voelen. Op die manier zullen ze zich gerustgesteld en aangemoedigd voelen om naar je toe te komen als ze boos zijn over iets wat ze online zijn tegengekomen.

Maak er een leuk en interessant gesprek van waarin iedereen kan leren over wat er online in elkaars leven gebeurt, stimuleer veiligheid online en versterk jullie band offline.

Digitale beveiligingshulpmiddelen

Om te helpen deze gewoonten in stand te houden, kun je met functies voor ouderlijk toezicht op apparaten en internetbrowsers inhoud filteren, de online activiteiten van je kind bewaken en waar nodig beperkingen instellen.

Door openlijk te praten over het gebruik van ouderlijk toezicht- tools, zal je kind zich niet bedrogen of voorgelogen voelen. Ook is er meer begrip voor een dergelijke oplossing, dit bevordert hun relatie met de digitale wereld.

Meer lezen