Kwetsbaarheid gevonden in iOS, macOS en watchOS

Veel mensen hebben een smartphone en een laptop, maar ook steeds meer mensen hebben een smartwatch. Binnen deze producten zijn Apple producten zoals iPhones, MacBooks en Apple Watches zeer populair en de besturingssystemen van Apple worden dagelijks door miljoenen gebruikers over de hele wereld gebruikt. Voorheen werd regelmatig gezegd dat Apple besturingssystemen zeer veilig zouden zijn, maar door de populariteit van Apple zoeken cybercriminelen vaker dan voorheen naar mogelijke kwetsbaarheden in deze besturingssystemen.

Eerder schreven wij al een artikel over kwetsbaarheden in iOS en iPadOS. Nu is er wederom sprake van een nieuwe kwetsbaarheid in iOS (het besturingssysteem van iPhone), macOS (het besturingssysteem van Macs en MacBooks) en watchOS (het besturingssysteem van de Apple Watch). Waarop Apple gisteren een nieuwe update heeft vrijgegeven.

Wat is er aan de hand?

In een bericht op Tweakers wordt gesproken over een nieuwe kwetsbaarheid in de applicatie iMessage, die al een paar maanden actief wordt misbruikt door cybercriminelen om zogenoemde spyware op telefoons van criminelen en terroristen, maar ook journalisten, activisten en dissidenten te installeren. De kwetsbaarheid kan cybercriminelen toegang geven tot  iPhones, Macs en Apple Watches door een bericht te sturen met daarin een gifje – dus zonder dat je als slachtoffer ergens op hebt geklikt of toestemming voor hebt gegeven.

Het gifje wat je in dit geval ontvangt is eigenlijk een heel ander soort bestand en laat een stukje software in jouw apparaat crashen zodat de cybercriminelen toegang krijgen tot het apparaat en mee kunnen kijken.

Wat kun je doen?

Je iPhone of iPad beveiligen tegen de gevonden kwetsbaarheden is gelukkig vrij simpel. Wij geven je een aantal tips:

1. Update het besturingssysteem

Apple heeft de beveiligingslekken gedicht in hun laatste updates (iOS 14.8, iPadOS 14.8, macOS 11.6 en watchOS 7.6.2). Deze updates zijn al beschikbaar, de eerste stap is dus: Updaten!

Zet daarnaast (indien je dit nog niet gedaan hebt) automatisch updaten aan, zo mis je geen belangrijke updates. Je kunt de automatische updates als volgt aanzetten:

Instellingen -> Algemeen -> Software update -> Automatische updates -> Aan.

2. Applicaties automatisch updaten

Naast het aanzetten van automatisch updaten voor je besturingssysteem is het ook handig de applicaties op jouw iPhone of iPad te laten updaten.

3. Maak voor de zekerheid regelmatig back-ups

Meer informatie daarover vind je hier:

Waarom en hoe maak je een back-up van je smartphone?

4. Wil jij jouw Apple apparaten nog beter beschermen?

Helaas heeft het geen effect om security applicaties te installeren op je iPhone. Wel zijn er apps die jou stapsgewijs helpen jouw iPhone veiliger in te stellen, bijvoorbeeld de betaalde app iVerify.

Meer weten over de privacy- en security opties van jouw iPhone? In onze iPhone privacy- en securitygids vertellen wij hoe je het meeste haalt uit de privacy- en securityinstellingen van je iPhone.

Lees onze privacy- en securitygids voor de iPhone

Updaten is dus de enige en tevens simpele oplossing. Met de laatste update ben jij weer beschermd en hoef je je geen zorgen te maken over deze kwetsbaarheid.