Kwetsbaarheden gevonden in iOS en iPadOS

Steeds meer mensen maken gebruik van een smartphone of tablet. Binnen deze producten zijn twee bestuurssystemen dominant, Android en Apple. Deze besturingssystemen voor iPhones en iPads (iOS en iPadOS) worden dagelijks door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt.

Geen enkel besturingssysteem is perfect, zo bevat ook iOS kwetsbaarheden die schade kunnen aanrichten. Vandaag werd specifiek bekend gemaakt dat onderdelen van het besturingssysteem voor iPhones en iPads kwetsbaarheden bevatten.

Wat is er aan de hand?

In een bericht op Security.nl wordt gesproken over drie zero-day lekken die actief worden aangevallen door cybercriminelen. De drie kwetsbaarheden werken op twee verschillende manieren. Twee beveiligingslekken binnen de Safari browser zorgen er voor dat een iPhone alleen al door het bezoeken van onveilige websites misbruikt kan worden door kwaadwillenden. De derde kwetsbaarheid, zorgt ervoor dat binnen de kern van het besturingssysteem kwaadaardige software verhoogde rechten kan verkrijgen, waarmee deze dus meer schade kan aanrichten.

Wat kun je doen?

Je iPhone of iPad beveiligen tegen de gevonden kwetsbaarheden is vrij simpel. Wij geven je een aantal tips:

Apple heeft de beveiligingslekken gedicht in hun laatste updates (iOS 14.4 en iPadOS 14.4). Deze updates zijn al beschikbaar, de eerste stap is dus: Updaten!

Zet daarnaast automatisch updaten aan, zo mis je geen belangrijke updates. Je kunt de automatische updates als volgt aanzetten:

Instellingen -> Algemeen -> Software update -> Automatische updates -> Aan.

Naast het aanzetten van automatisch updaten voor je besturingssysteem is het ook handig de applicaties op jouw iPhone of iPad te laten updaten.
Maak voor de zekerheid regelmatig back-ups, meer informatie daarover vind je hier:
Waarom en hoe maak je een back-up van je smartphone?

Updaten is dus de enige en tevens simpele oplossing. Met de laatste update ben jij weer beschermd en hoef je je geen zorgen te maken over deze kwetsbaarheden.

Wil je meer lezen over recente cybersecurityzaken? Bekijk dan onze actuele artikelen:

Actuele artikelen