Veiligheid is een ruim begrip en hetzelfde geldt voor online veiligheid. Eén van de belangrijkste facetten van online veiligheid is een goede verdediging en wie weet er nu meer van verdedigen dan iemand die verdediger is van beroep?

We gingen het gesprek aan met Bart Vriends: sinds 2016 verdediger bij Sparta Rotterdam, topografisch talent en driemaal de dagwinnaar in het tv-programma De Slimste Mens. Bart Vriends heeft een masterdiploma in Media en Journalistiek en is mede-eigenaar en spreker van de Cor Potcast: een podcast over randzaken, bijzaken en voetbal. Bart Vriends is 29, komt uit Amersfoort en woont sinds hij voor Sparta speelt in Rotterdam.

Interview met Bart Vriends

Saranda van Online Veilig in gesprek met Bart

 

Vertel: je bent verdediger bij Sparta, hoe ben jij erachter gekomen dat je een goede verdediger bent?

Op jonge leeftijd, ik was een jaar of 11, ben ik gescout en toen bij FC Utrecht beland. Toen ik gescout werd, was ik nog geen verdediger. De jongens die gescout worden zijn vaak de uitblinkende aanvallers en spitsen bij hun amateurclub; ik dus ook. Ik stond toen altijd ‘rechtsbuiten’, maar door een groeispurt kreeg ik al snel het postuur van een centrale verdediger. Ik was lang genoeg en had voldoende ‘body’ om kopduels aan te gaan en mijn team te verdedigen. Zodra ik in die positie ging spelen in het jeugdteam beviel dit zo goed, dat dit sindsdien zo is gebleven.

Je geeft aan dat je als verdediger een bepaald postuur moet hebben. Welke eigenschappen zijn nog meer belangrijk voor een verdediger?

Als verdediger moet je waakzaam zijn en goed in kunnen schatten waar het gevaar zit en dit vervolgens ook uit kunnen schakelen. Fysiek moet je in vorm blijven en het is ook belangrijk om sterk te zijn in de kopduels. Daarnaast moet je slim zijn. Je moet goed in kunnen schatten wanneer je wel of niet in kunt grijpen en op welke manier. Bijvoorbeeld bepalen of je wel of niet een overtreding begaat of je lichaam gebruikt. Maar ook communicatie met de rest van het team is echt belangrijk. We staan met zo’n vier of vijf gasten achterin, we moeten goed communiceren met de keeper en soms vallen de middenvelders bij ter ondersteuning. Dan moet je goed afstemmen wie waar staat, bepalen wanneer je de bal afspeelt en hoe je de ruimtes achterin het veld klein houdt.

Maar je bent ook regelmatig zelf aan de bal en dan wil je de bal het liefst zo ver mogelijk naar voren spelen natuurlijk!

Heb je nog eigen tactieken die echt kenmerkend voor jou zijn?

Niet echt, vroeger was ik wel heel gretig, soms iets té. Met de jaren komt wel de ervaring en leer je daar wat meer de balans in vinden. Je leert welke duels je wel of niet aan moet gaan en wanneer je wel of niet in moet grijpen.

Je bent dus centrale verdediger bij Sparta Rotterdam. Hoe belangrijk is een sterke verdediging voor jouw team?

Een hele goede verdediging waarbij je geen ballen doorlaat zorgt ervoor dat je in ieder geval één punt binnenhaalt, maar natuurlijk is aanvallen net zo belangrijk. Het is alleen wel zo dat als je verdediging niet op orde is, je nog zoveel kunt scoren, maar als de tegenpartij meer scoort schiet het nog steeds niks op. Zoals Cruijf ooit zei: “Als jij de bal hebt dan kan de tegenstander niet scoren”. Dus in die zin is een goede aanval ook een goede verdediging.

Maar het hangt ook af van de partij: spelen we tegen een sterke ploeg dan is het raadzaam om wat strakker en dichter op elkaar te verdedigen en bij een gelijkwaardige of ‘zwakkere’ tegenstander kiezen we er bijvoorbeeld voor om meer vooruit te spelen en te jagen.

Oké, dus een goede verdediging is eigenlijk altijd van belang op het veld. Nu is dat natuurlijk online ook belangrijk! Wat weet je eigenlijk van online veiligheid?

Nog niet zo veel. Toevallig heb ik een tijdje terug met alle spelers een workshop gehad over online veiligheid en daarna ben ik er wel meer over na gaan denken. Hieruit bleek namelijk dat we allemaal bepaalde zaken nog beter in orde konden maken en daar zijn we na die workshop meteen mee aan de slag gegaan. Het bleek een kleine moeite om dingen in te stellen om onze online verdediging beter op orde te krijgen en dat bespaart een hoop ellende!

Dus nu staat jouw online verdediging net zo sterk als je verdediging op het veld?

Jazeker, op het veld zat het al wel redelijk in elkaar, maar online kon ik echt nog flinke stappen zetten. Ik heb nu op alle belangrijke accounts tweefactorauthenticatie ingesteld. Ik heb een keer meegemaakt dat mensen op slinkse wijze mijn Twitter en Instagram hadden overgenomen. Dat zorgde voor veel gedoe; ik moest veel mailtjes sturen naar de platformen om mijn accounts weer terug te krijgen. Maar ook het idee dat mensen bij je gegevens kunnen is echt niet fijn; je bent bijvoorbeeld bang dat mensen misschien gegevens lekken. Ik was voorheen wat naïever, maar ik ben heel blij dat ik nu geïnvesteerd heb in mijn online verdediging. Het incident van toen had ik met deze maatregelen waarschijnlijk kunnen voorkomen.

Naast tweefactorauthenticatie heb ik ook al mijn wachtwoorden sterker gemaakt en ik ben er over het algemeen gewoon iets meer mee bezig. Zo ben ik van plan regelmatig mijn wachtwoorden aan te passen en weet ik nu ook dat een wachtwoord niet ingewikkeld hoeft te zijn, maar dat juist een lange gekke wachtzin – die voor jou goed te onthouden is – heel sterk is.

Als ik het zo hoor ben je goed op weg, zowel op het veld als online! Kun je onze lezers nog iets meegeven?

Het is misschien mens-eigen om te denken dat jij niet interessant bent voor cybercriminelen en niet snel het slachtoffer zult worden van hacks of datalekken, of dat je denkt dat je niks te verbergen hebt. Maar je wilt echt niet dat dit je overkomt en het blijkt dus super makkelijk te voorkomen! Probeer bijvoorbeeld bij iedere stap die je online maakt als je je ergens aanmeldt in je achterhoofd te houden welke gegevens daar staan en hoe je dat kunt beveiligen.

Verdedigen op het veld is waakzaam zijn, gevaren inschatten en daar op de juiste manier op ingrijpen en vooral juist voorkomen! Als jij je verdediging op orde hebt (zowel op het veld als online), dan hoeft de keeper geen spectaculaire redding te verrichten.