Met een gerust hart tv kijken

De bank roept je, de popcorn is klaar en jij en je gezinsleden of huisgenoten zijn er klaar voor om het nieuwe seizoen van jullie favoriete serie te bekijken. Maar heb je er wel eens aan gedacht om jouw smart-tv te beveiligen?

Net als andere apparaten die verbonden zijn met het internet, kunnen smart-tv’s kwetsbaar zijn voor kwaadwillenden, die bijvoorbeeld jouw gesprekken opnemen of de controle over jouw apparaat overnemen. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om zorgeloos en veilig gebruik te maken van jouw smart-tv. Wij hebben ze voor jou op een rij gezet.

1. Bescherm de inloggegevens van je router

Om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die “slimme” televisies bieden, wordt in de meeste gevallen de router gebruikt. Met dit apparaat kun je meerdere apparaten op jouw thuisnetwerk aansluiten, zonder individuele internetkabels te gebruiken. Maar een router die niet beveiligd is, kan een risico vormen voor jouw smart-tv en het complete netwerk. Een Man-in-the-Middle (MITM)-aanval kan bijvoorbeeld een crimineel in staat stellen om malware op jouw smart-tv te installeren. Om dit te bereiken moet de cybercrimineel toegang hebben tot jouw netwerk, wat hij of zij zal hebben als zij verbinding met jouw Wi-Fi kunnen maken of op een andere manier jouw router hebben gehackt.

Om de veiligheid van jouw router te verbeteren, is de eerste stap die je moet zetten het wijzigen van de standaard gebruikersnaam en wachtwoord. Vervang deze door sterke en unieke inloggegevens. Deze kun je bijvoorbeeld genereren en bewaren met een wachtwoordkluis. Deze wachtwoorden kun je ook laten maken door onze gratis wachtwoord generator.

2. Sorteer jouw netwerken en apparaten

Er zijn waarschijnlijk meerdere apparaten gelinkt aan jouw router. Een goede manier om jouw thuisnetwerk in kaart te brengen is om een lijst te maken van alle verbonden apparaten. Je kunt zo apparaten die je niet meer gebruikt uitschakelen. Ook ben je sneller op de hoogte van een poging tot inbreuk op je router, omdat je jouw eigen apparaten in het netwerk bij naam kent.

Het creëren van aparte netwerken met verschillende toestemmingen biedt ook voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld kwetsbare apparaten, zoals beveiligingscamera’s of zogenaamde home automation-apparaten, afscheiden van de rest van je apparaten – waaronder je smart-tv – om het risico op inbreuken te verkleinen. Je kunt er ook voor kiezen om maar één van deze netwerken te delen met gasten om zo de veiligheid van jouw eigen apparaten te vergroten.

3. Configureer jouw smart-tv

Net als al je verbonden apparaten – en je router – moet ook je smart-tv juist geconfigureerd worden om de veiligheid en functionaliteit ervan te garanderen. De meeste moderne apparaten hebben een gebruiksvriendelijke interface, waardoor het maar een paar minuten duurt om jezelf op de juiste manier te beveiligen.

Als eerste pas je de privacy-instellingen aan en bepaal je welke informatie jouw provider mag opslaan of delen met derden. Meerdere smart-tv-merken zijn in het nieuws geweest omdat zij heel veel informatie over hun klanten verzamelen, waaronder soms zelfs stemopnames. Alle functionaliteiten of koppelingen die je niet gebruikt, kun je beter uitschakelen. Denk er ook aan om de standaard beveiligingsinstellingen van de tv-leverancier aan te passen, zoals het inschakelen van automatische updates en – indien van toepassing – Ouderlijk Toezicht.

Als jouw smart-tv een ingebouwde camera heeft, onthoud dan dat dit ook een risico voor je privacy kan zijn. Schakel deze dus uit als je hem niet gebruikt of gebruik een webcamcover die je over de camera heen kunt plakken.

smart tv beveiligen

4. Installeer de nieuwste updates

Jouw smart-tv en andere verbonden apparaten bevatten firmware. Zoals alle computersystemen, moet ook de firmware van een smart-tv regelmatig geüpdatet worden, zodat alle bij de leverancier bekende bugs en kwetsbaarheden op jouw apparaat verholpen zijn. De meeste slimme apparaten updaten hun firmware niet automatisch, maar bieden wel de optie om dit in te schakelen. Is dit niet het geval? Dan zul je de updates handmatig moeten downloaden en installeren. Controleer in dat geval regelmatig op nieuwe updates en installeer deze zodra ze beschikbaar zijn.

5. Gebruik een compleet beveiligingsproduct

Net als je computer of smartphone kunnen smart-tv’s geïnfecteerd worden met malware of andere dreigingen. Je kunt daarom beveiligingssoftware van een betrouwbare leverancier gebruiken om ook deze apparaten te beschermen. Er zijn meerdere opties beschikbaar in de Google Play Store die real-time beveiliging bieden tegen virussen en ransomware. Sommige producten kun je eerst testen met een gratis proefperiode om te bepalen welk product aan jouw behoeftes voldoet.

6. Wees voorzichtig met het downloaden van applicaties

De verspreiding van malware via potentieel ongewenste applicaties (PUA’s) is een groot probleem. Neppe beveiligingssoftware, betaalde applicaties die zich voordoen als bestaande gratis applicaties of schadelijke software die eruit ziet als een spelletje of andere legitieme app – cybercriminelen hebben een heel arsenaal aan tactieken om je om de tuin te leiden. Schadelijke applicaties kunnen ook jouw smart-tv treffen, dus let goed op als je applicaties voor op dit apparaat downloadt. Gebruik het liefst de Google Play Store of App Store, controleer de naam van de softwarefabrikant, hoe vaak de app gedownload is en de recensies van gebruikers voordat je de app downloadt.

Blijf actief beveiligen

Nu je deze beveiligingsmaatregelen voor jouw smart-tv hebt getroffen, kun je zorgeloos onderuit zakken en genieten van een nieuw seizoen. Bedenk hierbij wel dat internetbeveiliging niet iets eenmaligs is. Het veilig houden van jouw smart-tv vereist regelmatige controles en aanpassingen. Op die manier kun je niet alleen nu veilig genieten van jouw favoriete serie, maar ook bij het kijken van alle toekomstige seizoenen.