Er zijn heel veel verschillende social media apps, waar dagelijks gebruik van wordt gemaakt door ontzettend veel unieke gebruikers. Maar Instagram blijft, met meer dan een miljard actieve gebruikers, al jaren één van de populairste platformen, voor mensen van jong tot oud.

Aangezien Instagram een social media-platform is, bestaat er een verhoogd risico op verschillende risico’s die te maken hebben met social media, waaronder cyberpesten, kwaadwillende gebruikers, oplichters en blootgesteld worden aan beelden of teksten die niet geschikt is voor alle gebruikers. Vandaar dat wij in deze blog ingaan op hoe je Instagram zo veilig mogelijk kunt gebruiken.

Account privacy

De eerste stappen richting privacy beginnen al bij het aanmaken van je account. Instagram geeft namelijk twee opties: je kunt kiezen tussen een openbaar of een privé account. Bij een openbaar account kan iedereen alle berichten en verhalen die je plaatst bekijken en opnieuw delen. Met een privé account daarentegen zal iedereen die dat wil doen eerst een volgverzoek moeten doen, en heb je zelf in de hand wie jouw account kan zien, en wie niet.

Instagram zet accounts van gebruikers onder de 16 jaar standaard op privé, maar dit kan door de gebruiker zelf aangepast worden naar een openbaar account.

Wanneer je er voor kiest om een openbaar account te hebben, kan je er alsnog voor kiezen dat een deel van je content alleen gezien kan worden door een lijst met je ‘’beste vrienden’’, die je zelf kunt samenstellen en aanpassen.

Om je account op privé te zetten, ga je naar je instellingen en daar vind je het kopje ‘’privacy’’. Het eerste wat je bovenin ziet, is het kopje ‘’privéaccount’’ en een schuifknop waarmee je deze instelling aan of uit kunt zetten.

Instagram geeft je de optie om zo vaak als je wil van een privé- naar een openbaar account te wisselen, en andersom. Onthoud wel dat het aanpassen van de status van je account geen invloed heeft op jouw volgers. Je zult zelf moeten controleren of er geen ongewenste accounts jou volgen. Wil je dat een bepaald iemand jou niet meer volgt? Wanneer je iemand blokkeert, volgt deze persoon jou niet meer en kan dus ook niets meer zien van jouw profiel en jouw content.

Let wel op; ook al is jouw account privé, de informatie uit je biografie is voor iedereen te lezen. Wij raden het dus af om persoonlijke informatie in jouw Instagrambiografie te zetten.

Tweestapsverificatie en onbekende inlogpogingen

Ook de volgende stappen zijn al toe te passen bij het aanmaken van je account, maar kunnen ook op ieder later moment nog toegevoegd worden. Het is bijvoorbeeld een veilig idee dat je een melding (in de app en in je e-mail) van Instagram krijgt, met hierin de mededeling dat een niet-herkend apparaat zich heeft aangemeld, met het soort apparaat en de locatie erbij. Herken je de inlogpoging niet? Dan kun je snel je wachtwoord veranderen en op alle apparaten uitloggen.

Wil je jouw account extra beschermen tegen inlogpogingen van andere, voeg dan tweestapsverificatie toe.

Tweestapsverificatie zorgt voor een extra beveiligingslaag voor je account. Wanneer je wil inloggen op een nieuw apparaat, wordt er door middel van een authenticatie-app of sms een unieke beveiligingscode gestuurd, waarmee je kunt bevestigen dat jij het bent die inlogt. Zo heeft iemand meer nodig dan alleen jouw wachtwoord om toegang te krijgen tot jouw account.

Hoe stel je dit in? Ga naar dit artikel waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je tweestapsverificatie kunt instellen voor verschillende accounts.

DM’s, comments, tags en vermeldingen

Direct messages (DM’s) of in het Nederlands: privéberichten, zijn een veelgebruikte functie op het platform. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld privé met elkaar te communiceren, op iemands verhaal te reageren of iemand privéfoto’s of -video’s te sturen. Ook is het tegenwoordig mogelijk om via DM’s te videobellen.

DM’s kunnen een erg leuke vorm van communicatie zijn, mits je het veilig houdt. Vanuit Instagram zijn er al acties ondernomen om het voor de jongere gebruikers zo veilig mogelijk te houden. Wanneer er wordt gezien dat een volwassen gebruiker een groot aantal volgverzoeken of privéberichten stuurt naar gebruikers onder de 18 jaar, wordt er aan de ontvanger de optie gegeven om de conversatie te beëindigen, de gebruiker te blokkeren, rapporteren of het contact te beperken.

Instagram heeft ook de optie om berichten van mensen die je niet volgt niet binnen te krijgen of binnen te krijgen in je map ‘’berichtverzoeken’’. De verzender van het berichtverzoek kan niet zien of jij het gericht hebt geopend, totdat je op accepteren klikt. Naast accepteren, heb je ook de opties om het bericht te verwijderen en de gebruiker te blokkeren, gebruik dit vooral bij verzoeken die je niet vertrouwt. Ga hiervoor naar instellingen, ‘’privacy’’ en vervolgens naar ‘’chatberichten’’. Kies hier wat voor jou van toepassing is.

Andere manieren om met elkaar in contact te komen, zijn opmerkingen, tags en vermeldingen. Het is belangrijk om te weten dat onbekenden die je niet volgen, je ook niet kunnen taggen of vermelden in hun berichten. Deze instellingen zijn allemaal te vinden in de privacyinstellingen van Instagram, onder de kopjes: opmerkingen, berichten en mentions.

Verborgen woorden

Soms kan het er in de Instagramcomments niet zo vriendelijk aan toe gaan, wanneer een discussie oploopt worden er soms scheldwoorden of beledigende berichten gestuurd. Hoewel zoiets soms begint als grap, kan het wel uitlopen op cyberpesten of cyberstalken. Hiervoor heeft Instagram de optie om bijvoorbeeld bepaalde woorden te filteren, zodat je deze niet tegenkomt. Instagram heeft hiervoor zelf een lijst, maar je kunt ook nog eigen woorden toevoegen die je persoonlijk te grof, beledigend of gewoon irritant vindt. Deze optie staat in de instellingen, onder het kopje ‘’privacy’’, onder ‘’interacties’’ en daar staat bovenaan ‘’verborgen woorden’’.

Bewaak jouw privacy

Of je Instagram nou gebruikt om in contact te blijven met vrienden, om de laatste trends bij te houden, te shoppen, je eigen bedrijf op de kaart te zetten of een andere reden, zorg dat je privacy en beveiliging hoog in het vaandel hebt staan.

Een ander populair platform is TikTok. Wil je weten hoe je jouw TikTok-account beveiligt? Lees dan dit artikel: