Wat is er gebeurd?

Google meldt in hun browser, Google Chrome, een zero-day kwetsbaarheid op te hebben gelost die actief misbruikt werd. De kwetsbaarheid werd ingeschat als zeer ernstig.

De kwetsbaarheid werd door Google zo spoedig mogelijk verholpen met een zogeheten ‘Emergency patch’ voor de browser. Gebruikers worden aangeraden zo snel mogelijk te updaten.

Microsoft Edge, een browser die draait op dezelfde techniek als Google Chrome, namelijk Chromium, blijkt dezelfde kwetsbaarheid te hebben. Ook gebruikers van de browser Microsoft Edge worden daarom aangeraden zo spoedig mogelijk te updaten.

Er is nog niet veel informatie bekend over de effecten van de kwetsbaarheid en het aangegeven misbruik hiervan. Indien er meer informatie bekend wordt, zal dit artikel bijgewerkt worden.

Wat kun je doen?

Updaten

Google en Microsoft raden gebruikers van de browsers Google Chrome en Microsoft Edge aan om zo snel mogelijk te updaten naar de laatste versies van de browsers.

Updaten van Google Chrome gaat automatisch indien de automatische updatefunctie van de browser aan staat. Om te controleren of dit aan staat ga je in de browser naar de instellingen door de tekst chrome://settings/help in de adresbalk te plaatsen en op Enter te drukken. Als je op deze pagina komt, wordt de browser automatisch bijgewerkt als er nieuwe updates zijn. Je hoeft de browser alleen nog even opnieuw op te starten, hiervoor sluit je alle openstaande tabbladen van de browser.

Voor het updaten van Microsoft Edge ga je naar edge://settings/help en klik je, indien er updates beschikbaar zijn, op ‘dowloaden en installeren’. Voor het voltooien van de update moet je ook hier de browser opnieuw opstarten door alle tabbladen te sluiten.