Temu, een Chinees e-commerceplatform, trekt al langere tijd de aandacht met zijn lage prijzen en een enorm productaanbod. Dit lijkt misschien wel te mooi om waar te zijn. Daarom duiken wij in dit artikel in de vraag ‘Hoe betrouwbaar is Temu?’

Wat is Temu?

Er is een grote kans dat je ergens op internet of sociale media een advertentie bent tegen gekomen met producten voor bodemprijzen. Temu, onderdeel van de Chinese online retailer Pingduoduo, biedt westerse shoppers de mogelijkheid om rechtstreeks bij bekende, goedkope Chinese fabrikanten te kopen. De app heeft een grote populariteit opgebouwd, het is namelijk de meest gedownloade winkelapp ter wereld geworden.

Ondanks de populariteit en het grote aanbod, zijn de beoordelingen niet altijd even positief. Gebruikers hebben vaak kritiek op Temu vanwege de spam in hun inbox, problemen met het ontvangen van terugbetalingen en artikelen die in slechte staat of helemaal niet aankomen. Er is ook bezorgdheid geuit over het gebruik van mogelijke dwangarbeid bij het produceren van de producten.

Daarnaast heeft een Amerikaanse overheidsinstantie Temu en collega-retailer Shein beschuldigd van mogelijke risico’s met betrekking tot gegevens. Deze zorgen zijn vergelijkbaar met andere populaire Chinese online diensten, zoals TikTok.

Top 5 Temu-scams

Bovenstaande klachten en zorgen betekenen niet direct dat Temu een scam is. Wat wel zeker is, is dat oplichters en fraudeurs graag gebruik maken van merken die populair zijn bij de consument. Ook Temu wordt door kwaadwillenden gebruikt om onwetende consumenten op te lichten. Wij hebben de vijf meest voorkomende scam-tactieken die betrekking hebben op Temu, voor je op een rijtje gezet.

 1. Het lekken van naakte beroemdheden
  Als je in aanmerking wilt komen voor geld of beloningen die kunnen worden ingewisseld als je bij Temu winkelt, kun je dat doen door anderen zich te laten aanmelden en je verwijzingscode in te voeren. Oplichters hebben sociale media gebruikt om gebruikers te verleiden deze codes in te voeren. Eén methode is om naaktfoto’s van een beroemdheid te posten (bijvoorbeeld op Twitter en TikTok) met een cryptische boodschap dat gebruikers toegang krijgen tot deze foto’s als ze de code in Temu invoeren. Natuurlijk zijn er geen foto’s, de oplichter verzamelt gewoon zo veel mogelijk verwijzingen.
 1. Fortnite/Roblox voordelen
  Net als bij de bovenstaande tactiek post een oplichter op sociale media en beweert dat gebruikers toegang krijgen tot een gratis Roblox Robux cadeaukaart, waarmee ze upgrades voor hun avatars kunnen kopen of speciale vaardigheden op de site kunnen kopen. Het enige wat ze hoeven te doen om de beloning te claimen, is de verwijzingscode op Temu in te voeren. Een ander populair lokmiddel is het aanbod van zeldzame Fortnite skins. Ook in deze situatie iser geen aanbod. De oplichter maakt gewoon gebruik van trends onder de consumenten.
 1. Neppe producten
  Het zusterbedrijf van Temu, Pingduoduo, staat op de Amerikaanse lijst “Notorious Markets for Counterfeit Products and Piracy”, vertaald naar het Nederlands betekent dit dat Temu wordt gezien alsberuchte markt voor namaakproducten en piraterij. Ondanks dat is er geen aanwijzing dat Temu namaakproducten te koop aanbiedt. Maar er zijn meldingen van namaakproducten, die dicht tegen de grenzen van patentschending aanzitten. Als een gebruiker bijvoorbeeld een zoekopdracht intypt voor een Apple product, kan hij of zij lookalike artikelen te zien krijgen voor een fractie van de prijs. Voor de niet-ingewijde en niet-commerciële shopper kan dit resulteren in ernstige spijt na aankoop.
 1. Koopwaar van beroemdheden
  Een andere sociale media zwendel die gebruikmaakt van de aantrekkingskracht van Temu, bestaat uit nepposts van beroemdheden. Deze posts zo zijn opgemaakt dat het lijkt alsof ze een commerciële samenwerking hebben met Temu. Het einddoel is ook hier om fans over te halen naar de site te gaan en de verwijzingscode in te voeren, zodat ze afgeprijsde merchandise van de beroemdheid kunnen kopen. Nogmaals, zo’n deal is er niet en de codes leveren de oplichter gewoon meer geld/beloningen op bij Temu.
 1. 90% korting scams
  Je moet ook oppassen voor advertenties op websites en ongevraagde e-mails waarin enorme kortingen worden beloofd op een groot aantal producten op de Temu-lijst. Ze maken gebruik van klassieke social engineering-technieken, zoals het creëren van een gevoel van urgentie via tijdelijke aanbiedingen en geweldige deals. Maar als je doorklikt, kom je op een phishingsite die op een andere site lijkt, waar de oplichters je kaartgegevens verzamelen. Nu hebben ze je persoonlijke- en financiële gegevens, maar je bestelling zul je nooit ontvangen.

Veilig winkelen op Temu

 • Klik nooit op links in ongevraagde e-mails of advertenties.
 • Bezoek Temu direct via hun website, in plaats van via geadverteerde links.
 • Sla geen betaalgegevens op in je account
 • Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA), zodat je account met meer dan alleen een wachtwoord is beschermd.
 • Trap niet in aanbiedingen die vragen om een verwijzings-/referralcode in te voeren
 • Controleer wat je koopt om teleurstellingen te voorkomen. Kijk bijvoorbeeld op internet of iemand anders ze als oplichting, nep, of iets dergelijks vermeldt.

En een algemene tip: wees voorzichtig met hoeveel gegevens je vrijgeeft en welke toestemmingen je geeft aan de Temu app, of welke andere mobiele app dan ook. Hieronder staan een aantal eenvoudig te implementeren voorzorgsmaatregelen voor als je je zorgen maakt over het vrijgeven van te veel persoonlijke informatie aan Temu, of andere online winkels.

Algemene veiligheidsmaatregelen

 • Overweeg om op de website van het platform te winkelen, in plaats van in de app.
 • Vermijd inloggen op Temu met sociale media-accounts of het te koppelen aan andere online accounts.
 • Gebruik wegwerpcreditcards of transactieverwerkers zoals PayPal. Deze fungeren als een soort tussenpersoon, die alle transacties beheert.
 • Laat de bestelling verzenden naar een pakketpunt, in plaats van een huisadres.

Kan ik blijven shoppen op Temu?

Hoewel er geen bewijs is dat de site onveilig is, kunnen kwaadwillenden nog steeds proberen om klanten op te lichten via Temu. Net als bij alle andere online winkelervaringen, is het belangrijk om alert en voorzichtig te blijven, beoordelingen en ervaringen van anderen te raadplegen en veiligheidsmaatregelen te nemen om jouw persoonlijke- en financiële informatie te beschermen. Winkelen op Temu kan vanwege de lage prijzen aantrekkelijk zijn, maar het is essentieel om bewust te zijn van de potentiële valkuilen.

Meer lezen