“Ik wil social media influencer worden”

Wat was jouw droombaan toen je klein was? Wilde jij een dokter zijn of een lerares? Misschien wel een brandweervrouw, politieagent, astronaut of een kinderboekenschrijfster? Een onderzoek van marketingbureau AWIN toont aan dat onder tieners van 11 tot 16 jaar het beroep dokter nog steeds de nummer één droombaan is (18%). Steeds vaker echter wordt ook het vakgebied van social media influencers (17%) en in het specifiek YouTuber (14%) genoemd.

Bekend zijn op social media en toffe video’s of foto’s maken voor op het internet, het lijkt een droombaan! Mogen reizen naar andere landen, samenwerken met de leukste merken en er een mooi zakcentje mee verdienen, dat klinkt voor veel tieners niet verkeerd. Maar geen enkele baan is perfect, en zowel kinderen – als mogelijk hun ouders – beseffen misschien niet dat er ook aan deze droombaan een negatieve kant kan zitten.

Is jouw zoon of dochter veel actief op social media en geven zij aan een carrière als social media influencer wel te zien zitten? Dan vertel ik je graag meer over mijn kortstondige carrière als ‘influencer’, en wat (in mijn ogen) de leuke en minder leuke kanten zijn aan deze bijzondere wereld.

Een kijkje in het leven van een influencer

Ik heb ondertussen een aantal stukken geschreven voor Online Veilig, maar voorheen schreef ik nog weleens lifestyleblogs op mijn eigen website. Het was nooit mijn droombaan, maar wat begon als het digitaal bijhouden van een dagboek werd uiteindelijk een eigen bedrijf. Stap voor stap ging ik professioneler aan de slag en ging mijn blog promoten op social media zoals Instagram. Van het één kwam het ander, zo vroegen bedrijven mij om samenwerkingen en werd ik ineens “influencer” genoemd in plaats van blogger.

Het was niet meer zo vrijblijvend. Ik reviewde een nieuwe stijltang waarbij ik mij afvraag of de video wel vaak genoeg zou worden bekeken, moest binnen een week een blogpost schrijven over de laatste haarverzorgingslijn van een bekend make-up merk en tijdens een citytrip naar Parijs vroeg een hotel om minimaal 3 Instagram posts, een video en een blog. Hoewel ik er met veel plezier op terug kijk, kwamen er dingen bij kijken die een stuk minder glamoureus zijn dan ze overkomen. Een weekendje Parijs wil je eigenlijk niet spenderen op je telefoon ?

Maar welke dingen zijn dan minder leuk? Dat lees je hieronder.

Contentcreatie is een vak

Te beginnen met het creëren van content, dit is vaak namelijk meer dan alleen een blog typen. Het vergt voortdurende inspanning om je volgers te vermaken. Elke dag nieuwe en interessante posts maken kan dan ook, naast heel leuk, tijdrovend en vermoeiend zijn.

Als influencer steek je veel tijd en energie in een leuke post met de hoop dat hier natuurlijk leuk op gereageerd wordt. Het kan echter een teleurstelling zijn als je content een keer minder in de smaakt valt en de likes tegenvallen. Zolang je hier op een gezonde manier mee om gaat is hier niks mis mee, maar het is als jonge influencer wel belangrijk om je te beseffen dat deze likes en shares zich verhouden tot jouw content, en niet tot wie jij bent als persoon.

Volgers zijn nog geen vrienden

Dankzij hun social media kanalen kunnen kinderen (online) nieuwe mensen leren kennen en krijgen zij misschien veel volgers, maar een volger is niet direct een vriend. Ondanks dat je ook online wel degelijk vriendschappen zou kunnen sluiten, is het belangrijk om offline vriendschappen en relaties niet te vergeten. Echte vriendschap is altijd meer waard.

Je kan te maken krijgen met online haat

Wie zijn kop boven het maaiveld uit steekt valt op. Staan de schijnwerpers op jou gericht, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met online haat. Reacties op foto’s of video’s zijn niet altijd vriendelijk of opbouwend, maar kunnen ook haatdragend zijn. Haatdragende reacties zijn nooit leuk en kunnen veel energie kosten. In extreme gevallen kunnen reacties zelfs beangstigend zijn, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van bedreigingen.

In het onderstaande artikel kun je meer lezen over dit onderwerp:

Hoe ga je om met online haat?

Volgens SaferKidsOnline kunnen jonge influencers, die hun eigenwaarde mede baseren op de likes en shares die ze ontvangen, het moeilijk hebben als de interesse van het online publiek afneemt of negatief is. Wat vervolgens zou kunnen leiden tot toenemende gevoelens van angst en onzekerheid. Bekende Nederlanders Nicolette van Dam en Bas Smit onderstrepen dit in hun reactie op het onderzoek van AWIN. Volgens hen hikken veel influencers tegen een depressie aan door de druk waarmee zij te maken krijgen.

Je ziet het wel vaker: influencers die een tijdelijke break nemen van social media, of stoppen met hun online kanalen. Ook verhalen van huidige influencers bevestigen dat sommige influencers in hun late tienerjaren last kregen van depressie en burn-out. Voor een jong kind kan het moeilijker zijn hiermee om te gaan omdat zijn of haar identiteit nog gevormd wordt. De wens om door online volgers als succesvol te worden gezien, kan ervoor zorgen dat een tiener teveel fixeert op sociale verwachtingen in plaats van zelf hun eigen sterke punten en talenten te ontdekken.

Let op wat je deelt

Influencers laten veel van zichzelf zien. Maar het is belangrijk om bewust om te gaan met wat je deelt op social media. Oversharing kan nare gevolgen hebben. Ga daarom samen het gesprek aan over wat jullie samen vinden wat wel of niet geschikt is om online te delen, zodat je zoon of dochter weet waar de grenzen liggen. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie adres privé moet blijven of dat jullie niet delen van wanneer tot wanneer jullie op vakantie gaan.

Hiernaast kan het ook geen kwaad om het gesprek aan te gaan over de mogelijke invloed van de jonge influencer op zijn of haar volgers. Het kan namelijk gebeuren dat je (bewust of onbewust) iets overneemt wat je online hebt gezien, of dat je een product wilt hebben dat je bij een influencer hebt gezien.

Bewust zijn van deze invloed en hier op de juiste manier mee om gaan kan bijvoorbeeld de verspreiding van gevaarlijke challenges zoals de ‘Tide Pod Challenge’ voorkomen.

Social media laat niet het hele plaatje zien

Voor iedereen, niet alleen voor kinderen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat wat er zichtbaar is op social media niet het complete plaatje is. Foto’s zijn bewerkt of in scène gezet, of laten alleen maar de mooie dingen van het leven zien, terwijl er achter de schermen misschien minder vrolijke zaken afspelen. Door dit perfecte plaatje kunnen volgers zich ontoereikend voelen.

Om daar iets aan te doen, zijn sommige influencers begonnen met het beschrijven van de voorbereidingen die nodig waren om de video of foto te maken. Daarnaast posten sommige YouTubers tegenwoordig ook video’s over psychologische ups en downs, angsten en andere persoonlijke zaken. Door deze details toe te voegen, proberen ze te laten zien dat hun online leven een klein deel is van het grote geheel, dat vaak gênante of onaangename momenten bevat en niet altijd even vrolijk en glamoureus is.

Wat kan je als ouder doen als jouw zoon of dochter influencer is?

Als ouder kan je je kinderen natuurlijk altijd helpen! Graag geven wij enkele tips:

1. Blijf altijd praten en ondersteun je kinderen waar nodig

Door een open gesprek aan te gaan omtrent goede digitale gewoonten, het bewust maken van de positieve en negatieve kanten van het ‘influencer’ leven is de kans groot dat kinderen dit meenemen als zij verder opgroeien. Het kan daarnaast geen kwaad om te benadrukken dat je er altijd bent en zal helpen mocht er ooit iets misgaan online.

2. Bouw bruggen over de generatiekloof

Als je een gesprek met je kind hebt, kan luisteren waardevoller zijn dan praten. Laat je kind weten dat je geïnteresseerd bent in wat hij of zij zegt en geef het goede voorbeeld – doe wat je zegt.

3. Jij bent natuurlijk de grootste cheerleader voor je kind

Accepteer zijn of haar ambitie om ”influencer” te worden en zie het als een kans om dicht bij hem of haar te zijn en hem of haar meer te leren dan alleen hoe je je online stream moet voorbereiden.

4. Houd in de gaten of er sprake is van haatdragende reacties

En kijk hier samen naar. Je kan haatdragende reacties dan melden en verwijderen. Daarnaast is het goed om in de gaten te houden of de haatdragende reacties ook plaatsvinden buiten sociale media om, bijvoorbeeld op school of bij de sportvereniging.

5. Media-educatie gaat hand in hand met life-coaching

Leer je kind al vroeg dat het proces net zo belangrijk is als de prestatie. Om direct een succesvolle YouTuber te worden is een te grote stap in het begin. Het is een lange en ingewikkelde reis die bestaat uit vele kleine stapjes. Help je kind kritisch te denken, nepnieuws te herkennen en te leren over de mooie en minder mooie kanten van technologie en het internet.


Safer kids online is een wereldwijd initiatief van ESET. Het doel van dit initiatief is om informatie te verstrekken die ouders, verzorgers, kinderen en docenten kunnen gebruiken om het gesprek aan te gaan over online veiligheid en handvatten te bieden voor een veilige online omgeving voor kinderen.