In een wereld waar technologie voortdurend evolueert, brengen nieuwe innovaties zowel gemak, als uitdagingen. Een van de opkomende trends op het gebied van technologische ontwikkelingen is voice cloning. Dit is een techniek waarmee iemands stem wordt nagebootst met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Hoewel voice cloning fascinerend of grappig kan zijn, is het belangrijk om bewust te zijn dat deze technologie ook gebruikt kan worden door mensen met kwade bedoelingen. Wil jij ook weten wie je aan de lijn hebt? In dit artikel lees je wat je moet weten over voice cloning.

Wat is voice cloning?

Voice cloning is een technologie die het mogelijk maakt om iemands stem na te bootsen of te repliceren. Het is alsof je een exacte kopie van iemands stem kunt maken en die stem kunt gebruiken om dingen te zeggen die de persoon nooit heeft gezegd. Het klinkt misschien als iets uit een sciencefictionfilm, maar het is echt en wordt steeds geavanceerder.

Door middel van machine learning kun je een bepaald computerprogramma leren iemands stem te imiteren en op deze manier precies laten spreken als de betreffende persoon. Deze technologie wordt onder andere gebruikt voor legitieme toepassingen. Denk hierbij aan het verbeteren van spraakherkenningssystemen of in de filmindustrie. Helaas kunnen kwaadwillenden deze technologie ook misbruiken door bijvoorbeeld nepnieuws of valse audio-opnames te creëren, die mensen kunnen misleiden.

Onderstaand audiofragment is gratis en in 15 minuten gemaakt door Dave Maasland, CEO van ESET in Nederland. Het fragment is te horen in een uitzending van Vandaag Inside.

‘’Waar dit over gaat, is dat we met een filmpje van ongeveer 50 minuten de stem van Mark Rutte hebben kunnen clonen. Dit was echt 15 minuten werk en ik heb 0 euro betaald. Het clonen van Nederlandse stemmen is lastiger, hier is nog niet zoveel data van. Met de snelle ontwikkelingen zal dit binnen een paar maanden wel het geval zijn,’’ aldus Dave Maasland.

Meer weten over voice cloning? Bekijk de uitzending hier terug.

Wie heb ik aan de lijn?

Kwaadwillenden kunnen met behulp van voice cloning-technologie iemands stem nabootsen en zich voordoen als die persoon. Ze kunnen bijvoorbeeld proberen om geld of gevoelige informatie te verkrijgen door telefonisch contact op te nemen met vrienden, familieleden of zelfs financiële instellingen. Wanneer je een vertrouwde stem hoort, ben je vaak sneller geneigd diegene te vertrouwen. Zo wisten criminelen in 2020 door de stem van een directeur van een groot bedrijf te klonen zo’n 35 miljoen dollar te stelen.

Wat kun je doen?

Bewustwording: Wees je bewust van de mogelijkheid van voice cloning en de risico’s die het met zich mee kan dragen. Door op de hoogte te zijn, kun je alert blijven en sneller verdachte activiteiten herkennen.
Bescherm je persoonlijke gegevens: Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die beschikbaar is op openbare platforms en sociale media. Kwaadwillenden kunnen deze informatie gebruiken om hun voice cloning-aanvallen te verfijnen.
Wees op je hoede voor ongebruikelijke verzoeken: Wees voorzichtig met verzoeken om persoonlijke of financiële informatie via de telefoon. Als je twijfelt over de echtheid van een gesprek, beëindig het dan en neem rechtstreeks contact op met de betreffende persoon of organisatie via een officieel telefoonnummer. Deel in ieder geval nooit persoonlijke informatie of financiële gegevens over de telefoon, tenzij je absoluut zeker bent van de echtheid.

Hoewel voice cloning technologie fascinerende mogelijkheden biedt, is het belangrijk om bewust te zijn van de potentiële gevaren en gevolgen. Door jezelf te informeren en beschermende maatregelen te nemen, kun je jezelf beter wapenen tegen mogelijke aanvallen. Blijf alert, bescherm je persoonlijke gegevens en wees op je hoede voor verdachte verzoeken.