In samenwerking met Astrid Oosenbrug van de DIVD Academy

In de wereld van vandaag, waar digitale technologieën een groot onderdeel van ons leven zijn geworden, is het niet verwonderlijk dat jongeren hun weg vinden naar de fascinerende wereld van hacken. Voor veel ouders kan het ontdekken dat hun kind betrokken is bij hackactiviteiten zorgwekkend lijken, maar dit hoeft niet altijd een reden tot paniek te zijn. Het is een kans om in te grijpen, jonge hackers te begeleiden en de vaardigheden van jonge hackers in goede banen te leiden.

Een leermoment

Jongeren die betrokken raken bij hacken, zijn niet altijd “slechteriken”. In feite is het ontwikkelen van technische vaardigheden en nieuwsgierigheid naar hoe systemen werken, een natuurlijke stap in hun digitale ontwikkeling. Het is belangrijk om dit te zien als een kans om jongeren te begeleiden in het begrijpen van de grenzen van ethisch hacken en hun potentieel te benutten om bij te dragen aan een veiliger digitale wereld.

Het belang van vroege begeleiding

In plaats van direct de alarmbellen te laten rinkelen, is het essentieel om open te staan voor gesprekken met je kind. Software voor ouderlijk toezicht die op de apparaten van je kind wordt gedownload, kan ook helpen om de eerste waarschuwingssignalen van jongeren die interesse hebben in hacken op te vangen, zoals pogingen om toegang te krijgen tot specifieke cybercrimesites, hackingforums en andere duistere delen van het internet. Maar als ze al een hoog niveau van technische kennis hebben bereikt, zullen ze waarschijnlijk in staat zijn om de hiervoor genoemde activiteiten te verbergen. Ook zal een dergelijke oplossing, als je dit niet met je kind bespreekt, alleen maar wantrouwen en onbegrip met zich meebrengen.

Astrid Oosenbrug van de DIVD Academy benadrukt dat ouderlijk toezicht niet gaat om verbieden, maar om begeleiden. “Geef kinderen informatie, praat met ze en laat ze leren,” zegt ze. In plaats van angst voor de technologische wereld, kunnen ouders kansen vinden om samen met hun kinderen te ontdekken en te begrijpen wat technologie te bieden heeft.

Het pad van jonge hackers

Voor jonge hackers die gepakt worden tijdens hun hackactiviteiten, is het belangrijk dat ze beseffen dat dit niet het einde van hun traject hoeft te betekenen.  Het is een kans om hun vaardigheden positief in te zetten. Hack_right is een alternatieve straf aangeboden door bureau HALT. Het is een programma dat zich inzet voor het legaal benutten van cybertalenten en het verkleinen van de kans op nieuwe delicten door deze jongeren. Het programma bestaat uit vier modules.

1

Herstel

Hier krijgen jongeren inzicht in wat zij gedaan hebben, wie de slachtoffers zijn en hoe die onder hun acties hebben geleden.
2

Training

Hier leren jongeren wat wel en wat niet mag volgens de Nederlandse wet, wat er onder ethisch hacken valt en waarom en hoe de jonge hackers hun vaardigheden kunnen versterken.
3

Coaching

Hierin maken jongeren kennis met mensen en organisaties waar ze hun kennis en behoeften op een positieve manier kwijt kunnen.
4

Alternatieven voor cybercrime

Hier leren jongeren waar ze hun vaardigheden kwijt kunnen, maar zonder slachtoffers te maken.

Elke module draagt op zijn manier bij aan gedragsverandering, en de officier van justitie bepaalt in samenspraak met ons welke modules het meest geschikt zijn voor de jonge dader. Uiteindelijk is het belangrijkste dat slachtoffers worden voorkomen en de dader wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn handelen (Reclassering Nederland, 2018).

Talentontwikkeling stimuleren

Naast het programma Hack_right, zijn er organisaties zoals de DIVD. Via de DIVD Academy, begeleiden zij jonge hackers en helpen zij hen om hun talenten te ontwikkelen op een positieve manier. De DIVD Academy is een plek waar jonge hackers de kans krijgen om te  leren, groeien en samen te werken om een positieve impact te hebben op het gebied van informatiebeveiliging.

Het initiatief HackShield is een cybersecurityspel voor kinderen om hen bewust te maken van de digitale gevaren waarmee ze te maken kunnen krijgen , zodat ze zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen mogelijke online dreigingen.

De toekomst van jonge hackers

De wereld heeft behoefte aan cyberbeveiligingsexperts en ethische hackers, en jonge hackers hebben het potentieel om bij te dragen aan een veiliger digitale omgeving. Met begeleiding, educatie en ondersteuning kunnen jonge hackers een positieve carrière opbouwen in cybersecurity, waarbij ze hun talenten gebruiken om digitale systemen te beschermen en kwetsbaarheden te ontdekken voordat kwaadwillenden dat doen.

Geen paniek

Ontdekken dat je kind interesse heeft in hacken is geen reden tot paniek. Het is een kans om te begeleiden, te leren en jonge hackers in de juiste richting te sturen. Door open gesprekken te voeren, educatieve initiatieven te ondersteunen en samen te werken met organisaties zoals de DIVD Academy, kunnen we jonge hackers helpen om hun potentieel te realiseren en bij te dragen aan een veiligere digitale toekomst.