Wat is er gebeurd?

Adobe, het softwaremerk bekend van onder andere Adobe Reader en Adobe Photoshop, meldt een kwetsbaarheid op te hebben gelost die actief misbruikt werd. Verschillende kwetsbaarheden binnen Adobe software werden verholpen dankzij nieuwe updates voor de betrokken applicaties voor zowel Windows als MacOS-systemen.

Eén kwetsbaarheid binnen Adobe Acrobat en Adobe Reader bleek actief te worden misbruikt op Windows computers. Door het beveiligingslek ontstond er een mogelijkheid dat apparaten met deze software kwetsbaar waren. De cybercriminelen konden in dit geval diverse opdrachten versturen aan het blootgestelde apparaat, waaronder het installeren van malware en het overnemen van de desbetreffende Windows computer.

Wat kun je doen?

Adobe raadt gebruikers van hun software aan om zo snel mogelijk up te daten naar de laatste versies van hun applicaties.

Updaten van Adobe’s applicaties kan gemakkelijk via de automatische updatefunctie van de applicaties. Ga hiervoor binnen een Adobe applicatie naar ‘help’ en klik vervolgens op ‘controleren op updates’. De software wordt vervolgens automatisch bijgewerkt als er nieuwe updates zijn.

Mocht er geen beschikbare update zichtbaar zijn via het automatische updatevenster, dan raden wij aan de informatie van Adobe te raadplegen voor de nieuwste downloadlinks van Adobe Acrobat en Adobe Reader.