Kan jouw iPhone gehackt worden? Ja dat kan! In dit artikel lees je enkele van de meest voorkomende manieren waarop een iPhone kan worden gehackt, hoe je kunt zien of het jou is overkomen en hoe je een hacker van je apparaat kunt verwijderen.

Als jouw iPhone of iPad verbonden is met internet, is er een risico dat ze gehackt kunnen worden. Hoewel de statistieken zeggen dat jouw iOS-apparaat behoorlijk veilig is (en Apple nieuwe veiligheidsfuncties blijft toevoegen), hangt jouw beveiliging grotendeels af van hoe je het apparaat daadwerkelijk gebruikt.

In dit artikel kijken we naar enkele veelvoorkomende manieren waarop malware iPhones kan besmetten, enkele waarschuwingssignalen dat jouw eigen telefoon mogelijk gehackt is en tot slot wat je kunt doen als je gehackt bent.

Hoe kan een iPhone gehackt worden?

Jailbreaken

Een van de grootste klachten over iOS is dat het besturingssysteem traag is met het overnemen van functies die al lang aanwezig zijn op Android-apparaten. Dus om dit te omzeilen, grijpen sommige gebruikers naar een optie die ingaat tegen de algemene voorwaarden van Apple: ze jailbreaken hun telefoon. Met het jailbreaken wordt het besturingssysteem van je apparaat doorbroken en zo kan er ook software buiten de Apple App Store worden geïnstalleerd. Dit “sideloaden” – het verkrijgen van een app uit een niet-officiële winkel – kan ook worden gedaan door deze rechtstreeks via een website in Safari of een andere browser te downloaden.

De risico’s zijn duidelijk: wanneer je een niet-geverifieerde app installeert, geef je deze onbeperkte toegang tot jouw apparaat.

Nep-apps in de App Store

De officiële Apple Store staat over het algemeen bekend om het bieden van veilige inhoud. Elke applicatie die beschikbaar wordt gesteld in de App Store is door een proces gegaan waarbij kwetsbaarheden worden gecontroleerd, privacykwesties en adverteerders worden ontdekt en bepaalde vereisten worden nageleefd.

Maar soms glipt er een slechte app door het proces. Een schadelijke link die wordt gedeeld via berichten-apps of een neppe advertentie tijdens het browsen op een website kunnen de App Store openen en je overhalen één van deze onjuist beoordeelde apps te installeren. En doordat ze naar de officiële App Store leiden, is er geen reden om de echtheid in twijfel te trekken, toch? Maar zo’n dubieuze app zal proberen geld te verdienen door je bijvoorbeeld iets te verkopen wat je niet nodig hebt (en dat niet werkt) via het eigen in-app aankoopsysteem van Apple.

Ongewenste agenda uitnodigingen

De agenda-app op jouw iPhone lijkt misschien een veilige plek op jouw apparaat, maar het is eigenlijk één van de meest voorkomende manieren om malware op iOS te verspreiden. Je agenda-app kan opeens volstaan met ‘evenementen’ die je niet herkent en die hier ook niet horen te staan. Hierin staan vaak links, waar je niet op moet klikken. Wat je wel kunt doen kun je lezen op de site van Apple.

Deze ongewenste uitnodigingen kunnen afkomstig zijn van gelekte e-mailadressen of van jou, nadat je per ongeluk hebt geabonneerd op een agenda-evenement op een niet-betrouwbare website.

Configuratieprofielen

In 2010 maakte Apple het mogelijk om configuratieprofielen toe te voegen aan iOS-apparaten. Op deze manier konden bedrijven specifieke instellingen en functies wijzigen op hun iPhones. Daarnaast konden ze intern gebruikte apps installeren, die niet openbaar beschikbaar hoeven te zijn in de App Store.

Hoewel dit een nuttige tool is voor legitiem gebruik door bedrijven en scholen, hebben hackers geleerd om van deze functie misbruik te maken. Kwaadwillenden kunnen via phishing-aanvallen en social-engineering, slachtoffers verleiden om op een link te tikken die een schadelijk configuratieprofiel installeert. Hierdoor krijgen ze toegang krijgen tot jouw WiFi-instellingen, Virtual Private Netwerk (VPN)-instellingen, app-beheer of internetverkeer.

Naast de privacy- en veiligheidsrisico’s die worden veroorzaakt door dit soort dreigingen, zijn de meeste gebruikers zich niet bewust van de opties voor het beheren van profielen, waardoor kwaadwillenden de tijd hebben om wachtwoorden van gebruikers te verkennen en te misbruiken, bankgegevens te stelen of zelfs spyware te installeren.

Hoe kan ik zien of mijn iPhone gehackt is?

Als je vermoedt dat jouw iPhone gehackt is, zijn er een paar dingen die je kunt controleren:

 • De batterij van jouw apparaat gaat sneller leeg dan normaal.
 • Je ervaart pieken in je dataverbruik, terwijl jouw internetgedrag niet is veranderd.
 • Je krijgt willekeurige advertentiepop-ups of onbekende apps worden geïnstalleerd zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven.
 • De GPS-functie of internet wordt uit zichzelf aan- of uitgeschakeld.
 • Apps beginnen raar verdrag te vertonen; ze starten bijvoorbeeld plotseling opnieuw op of werken niet meer.
 • Je ontvangt vreemde oproepen of vreemde berichten van jouw contacten.
 • In je bel- of sms-geschiedenis staan vreemde of onbekende meldingen. Dit komt doordat sommige soorten malware proberen te bellen of berichten sturen naar internationale servicenummers.
 • Je wachtwoorden zijn gewijzigd zonder dat jij hiervan af weet.

Hoe verwijder ik een hacker van mijn iPhone?

Allereerst kun je overbodige apps en configuratieprofielen verwijderen. Daarnaast is het verstandig om de instellingen van je apps te controleren. Weet welke apps je toestemming hebt gegeven en verwijder toestemmingen van apps die dat niet nodig hebben.

Ook kun je je apparaat volledig herstellen. Zorg ervoor dat je een back-up hebt gemaakt van jouw foto’s en documenten voordat je jouw apparaat herstelt. Hiervoor kan je de volgende stappen volgen: Tik in instellingen op je naam > iCloud > iCloud-reservekopie> schakel iCloud-reservekopie in

Wis vervolgens de inhoud en instellingen van jouw iPhone of iPad. Hiervoor kan je de volgende stappen volgen:

 1. Tik in Instellingen op > Algemeen> Stel opnieuw in> Wis alle inhoud en instellingen
 2. Voer je toegangscode of Apple ID wachtwoord in
 3. Wacht tot alle inhoud veilig van je apparaat is verwijdert

Zodra je het weer inschakelt, is het vrij van malware en kun je eenvoudig inloggen met jouw Apple ID om het weer eigen te maken.

Tips van Apple

 • Werk apparaten bij naar de nieuwste software omdat deze software de nieuwste oplossingen voor beveiligingsproblemen bevat
 • Beveilig apparaten met een toegangscode
 • Gebruik twee-factor-authenticatie en een sterk wachtwoord voor uw Apple ID
 • Installeer apps uit de App Store
 • Gebruik sterke en unieke wachtwoorden op het internet
 • Klik niet op links of bijlagen van onbekende afzenders

Lees hier het hele artikel van Apple.