Veilig voetbalwedstrijden kijken

Op zaterdag 12 september is het zover! Dan gaat het nieuwe Eredivisieseizoen eindelijk weer van start. Nadat er een abrupt einde kwam aan het seizoen van 2019/2020, staan voetbalfans te springen om weer nieuwe wedstrijden te kunnen bekijken.

Voorlopig mogen stadions maar een beperkt aantal toeschouwers toelaten, dus zullen meer voetbalfans dan ooit wedstrijden streamen om ze toch te kunnen volgen. Daarom is het juist nu van belang dat iedereen veilig voetbalwedstrijden kan streamen. In aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen van de Engelse Premier League heeft het National Cyber Security Centre van het Verenigd Koninkrijk voetbalfans al gewaarschuwd voor misbruik van streamingaccounts door cybercriminelen. De NCSC haalt hierbij hun onderzoek aan waaruit bleek dat kwaadwillenden toegang hebben gekregen tot accounts door wachtwoorden te raden. Deze wachtwoorden bleken vaak de namen van populaire voetbalteams te bevatten, zoals ‘arsenal’, ‘liverpool’ of ‘chelsea’. Door deze praktijken zijn bijna 700.000 accounts van verschillende platformen gekraakt.

Ook in Nederland zijn wachtwoorden met een voetbalthema populair. Zo zijn onder andere ‘feyenoord’ en ‘ajax’ veelvoorkomend. Is het gebruik van soortgelijke wachtwoorden voor jou herkenbaar? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen. We geven hierbij graag een aantal suggesties die je kunnen helpen om online voetbalwedstrijden veiliger te kijken en jouw streamingaccount beter te beveiligen.

Voetbalwedstrijden veilig streamen in 4 stappen

Om jezelf en je account te beschermen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen:

1. Bekijk de voetbalwedstrijden alleen via officiële streamingdiensten

Kies nooit voor een website die illegaal gratis streams aanbiedt. Deze websites maken mogelijk gebruik van een gehackt account of van een account dat malware verspreidt. Kortom, het gebruik van deze gratis streams kan cybercriminelen de kans geven om malware op jouw laptop of tablet te installeren. Kies er daarom voor om de wedstrijden te kijken op je eigen account bij één van de officiële streamingdiensten die de wedstrijden mogen uitzenden.

2. Gebruik een sterk wachtwoord

Het gebruik van een sterk wachtwoord is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je account te beveiligen. Verander je wachtwoord voor de streamingdienst dan ook wanneer dit nodig is. Dit is niet alleen verstandig wanneer je wachtwoord een teamnaam bevat, maar bijvoorbeeld ook wanneer je een wachtwoord hebt ingesteld die je vaker gebruikt op andere accounts. Cybercriminelen proberen namelijk vaak met dezelfde inloggegevens – wanneer ze die hebben verkregen vanuit een phishingcampagne of datalek – ook andere accounts te kraken. Gebruik daarom het liefst voor elk account een ander, uniek wachtwoord.

Bij het aanmaken van een nieuw wachtwoord kun je het beste het gebruik van persoonlijke informatie, zoals een geboortedatum van een familielid of de naam van je huisdier, vermijden. Bedenk hierbij nogmaals dat de naam van jouw favoriete voetbalclub vaak geen veilige keuze is voor een wachtwoord – zeker wanneer er op je social media-kanalen te zien is dat je fan van deze club bent.

Hoe kun je dan wel goede wachtwoorden aanmaken? Zorg er in ieder geval voor dat je voor elk account een wachtwoord aanmaakt dat bestaat uit meerdere willekeurige woorden. Deze woorden kunnen het beste ook nog in een onlogische volgorde staan. Lees in dit artikel uitgebreide tips voor het maken van zulke wachtzinnen en hoe je deze het beste bij kunt houden voor meerdere accounts.

3. Bewaar zo weinig mogelijk (persoonlijke) gegevens binnen je account

Wanneer persoonlijke informatie niet in je account staat, kan deze informatie ook niet uitkomen bij een datalek en misbruikt worden. Je zou er, wanneer dit nodig (en mogelijk) is, zelfs voor kunnen kiezen om je betaalinformatie te ontkoppelen van je streamingaccount. Betaal dan bijvoorbeeld per jaar of per seizoen en verwijder daarna de betaalinformatie.

4. Verwijder accounts die je niet meer gebruikt

Maak een analyse van alle digitale accounts die je op dit moment hebt en vraag jezelf bij elk account af: gebruik ik deze nog? Als het antwoord ‘ja’ is, zorg er dan voor dat je een sterk wachtwoord hebt ingesteld. De accounts die je niet meer gebruikt, kun je het beste verwijderen. Op deze manier kunnen er ook geen persoonlijke gegevens uit gestolen worden.

Na het doorlopen van deze stappen zit het met de veiligheid van jouw streamingaccount in ieder geval een stuk beter. Dan hoef jij je straks alleen nog maar zorgen te maken over de prestaties van jouw favoriete team!