Iedereen laat, bewust of onbewust, sporen na op het internet. Van sociale media posts, tot online aankopen, elk stukje informatie kan waardevol zijn voor kwaadwillenden die in de schaduw van het internet op de loer liggen. Waarom is het zo cruciaal om je gegevens te beschermen? In dit artikel bespreken we 7 reden waarom jouw persoonsgegevens zo populair zijn onder kwaadwillenden

De beweegredenen van kwaadwillenden

1.     Financiële fraude

Financiële gegevens openen de deuren naar jouw vermogen. Cybercriminelen willen deze informatie, omdat het hen toegang kan geven tot jouw bankrekeningen en de mogelijkheid biedt om frauduleuze transacties uit te voeren. Bescherm niet alleen je bankgegevens, maar wees ook waakzaam over alle persoonlijke informatie. Naast financiële gegevens kunnen cybercriminelen namelijk een overvloed aan persoonlijke gegevens, zoals namen, adressen, burgerservicenummers en zelfs onze online winkelgewoonten, gebruiken om frauduleuze plannen te bedenken. Door fragmenten van je persoonlijke gegevens samen te voegen, kunnen aanvallers zich voordoen als jou, met je accounts knoeien en ongeautoriseerde transacties uitvoeren, vaak met ingrijpende gevolgen.

2.     Identiteitsdiefstal

Jouw identiteit is een kostbaar goed voor criminelen. Als kwaadwillenden toegang hebben tot persoonlijke informatie en documentatie, of jouw social media-accounts, kunnen ze onder jouw naam frauduleuze activiteiten uitvoeren, wat niet alleen jouw financiën, maar ook je reputatie ernstig kan schaden. Hoe meer gegevens de oplichters verkrijgen, hoe meer mogelijkheden ze hebben om allerlei kwaadaardige acties uit te voeren.

3.     Ransomware

Ransomware is een type malware dat bestanden op je computer vergrendelt en losgeld eist om ze weer toegankelijk te maken. De impact van het plotseling afgesloten zijn van je apparaten en gegevens is ingrijpend, vooral als het gaat om persoonlijke documenten, gevoelige bedrijfsgegevens en onvervangbare herinneringen. Geconfronteerd met zulke nare omstandigheden voelen veel slachtoffers zich gedwongen om toe te geven aan de eisen van de aanvallers en betalen ze uiteindelijk fors losgeld in de hoop dat ze weer controle krijgen over hun digitale bezittingen. Dit benadrukt het belang van proactieve digitale beveiligingsmaatregelen om dergelijke aanvallen te voorkomen.

4.     Ondergrondse handel

Op het dark web is persoonlijke informatie een handelswaar. Alles ligt voor het grijpen, van gestolen inloggegevens en creditcardgegevens tot de persoonlijke gegevens van baby’s – geen informatie is te heilig voor cybercriminelen om uit te buiten. Cybercriminelen verkopen gestolen gegevens aan de hoogste bieder, waardoor een cyclus van misbruik ontstaat.

5.     Accountdiefstal

Via accountdiefstal kunnen criminelen binnendringen in diverse onderdelen van je online aanwezigheid, waaronder sociale mediasites, e-maildiensten en andere platforms. Eenmaal binnen, misbruiken ze deze toegang om frauduleuze activiteiten uit te voeren, malware te verspreiden of je identiteit te stelen. Of het nu komt door een datalek bij een bedrijf, account of dienst waar onze gegevens zijn opgeslagen of dankzij de informatie die we vrijwillig online delen, aanvallers kunnen onze wachtwoorden kraken, vaak simpelweg door combinaties van voor- en achternamen, geboortedata of andere verkregen gegevens te gebruiken. Het beveiligen van je accounts met sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie is essentieel.

6.     (Spear)phishing

Spearphishing kan leiden tot gerichte aanvallen op specifieke individuen of organisaties, terwijl phishing breder publiek kan treffen door misleidende e-mails of berichten te gebruiken om persoonlijke informatie te stelen. Cybercriminelen kunnen hun doelwitten nauwkeurig onderzoeken om informatie te verzamelen zoals hun namen, familieleden, functietitels, en zelfs persoonlijke interesses of activiteiten.  Hiermee maken ze overtuigende nepberichten, die lijken op legitieme verzoeken, waardoor de kans om slachtoffer te worden toeneemt.

7.     Bedrijfsspionage

Persoonlijke gegevens zijn niet alleen interessant voor ‘gewone’ cybercriminelen; ook rivaliserende bedrijven, overheden en andere groepen zijn op zoek naar deze gevoelige informatie. Op het gebied van bedrijfsspionage zijn persoonlijke gegevens gewild omdat ze strategische voordelen kunnen opleveren en gerichte aanvallen kunnen vergemakkelijken. Gegevens die zijn gestolen van werknemers kunnen hulpmiddelen worden voor gerichte aanvallen waarvan de gevolgen veel verder kunnen gaan dan persoonlijke privacy.

Jouw persoonsgegevens zijn goud waard

Om je te wapenen tegen de tactieken van cybercriminelen, is het belangrijk om alert te zijn op verdachte e-mails, unieke en sterke wachtwoorden te gebruiken, tweestapsverificatie in te schakelen waar mogelijk, en je financiële rekeningen regelmatig te controleren op ongeautoriseerde activiteiten. Installeer ook betrouwbare beveiligingssoftware op al je apparaten. Onderschat de waarde van jouw persoonlijke informatie niet. Cyberveiligheid begint bij bewustwording en proactieve bescherming.