Een gesprek met Tim Murck: mede-oprichter van HackShield

Al vaker hebben we op Online Veilig aandacht gegeven aan HackShield, dé cybersecurity game waarbij kinderen tussen 8 en 12 door middel van toffe levels over online veiligheid opgeleid worden tot Junior Cyber Agent. Het concept is een schot in de roos: sinds de lancering zijn al 89 Nederlandse gemeentes aangehaakt bij het initiatief om kinderen meer te leren over online veiligheid en zijn er al meer dan 58 duizend actieve Junior Cyber Agents. HackShield werkt daarnaast veel samen met het onderwijs en lanceerde op 7 oktober met een groot evenement twee nieuwe concepten: ‘HackShield in de Klas’ en ‘HackShield voor volwassenen’.

Geweldig toch?! Maar wie zit er eigenlijk achter HackShield? En hoe is HackShield ontstaan?

We gingen het gesprek aan met Tim Murck, één van de oprichters van HackShield en voor sommigen ook wel bekend als voormalig acteur in bijvoorbeeld Spangas en Feuten. Tim noemt zichzelf een geboren optimist met de drang om positiviteit te delen en te verspreiden, zo ervaren wij hem ook in dit gesprek! We vroegen hem naar zijn roots in Rotterdam, zijn loopbaan en het ontstaan van, en de toekomstplannen voor HackShield.

Vertel eens wat meer over jezelf Tim, wie is nu het gezicht achter HackShield?

“Op 2 juni 1982 ben ik geboren in Rotterdam. Ik had van jongs af aan al de passie voor het bouwen van dingen en was toen al ondernemend. Op mijn 10e heb ik bijvoorbeeld een brief geschreven aan de gemeente omdat ik boos was van het vuil dat van schepen en containers op de kade van de Schie terecht kwam en heb toen een opruimactie op poten gezet.

Uiteindelijk ben ik tot mijn negentiende in Rotterdam blijven wonen. Rond die leeftijd had ik de wens om theater te gaan maken en zo besloot ik de vooropleiding van de toneelschool in Utrecht te gaan doen. Na de vooropleiding in Utrecht ben ik uiteindelijk aangenomen op de toneelschool in Arnhem, waar ik door heel geëngageerde theatermakers werd opgeleid. Tijdens deze opleiding was ik erg gefascineerd door het idee dat je mensen kan spiegelen. Dat je verhalen kan vertellen waardoor mensen gaan nadenken over hun leven. Ik had altijd de drang om mijn verhaal, het ‘optimistisch zijn’ te delen en mensen hierin mee te nemen. Daar kreeg ik toen al energie van en nu nog steeds!”

Wat heeft dat bij jou teweeggebracht?

“Ik heb daar een soort fascinatie ontwikkeld voor aan de ene kant verhaal en spelgebruik om groepen mensen in beweging te krijgen. Aan de andere kant ontwikkelde ik een nog grotere interesse voor het inzetten van media; ik had altijd al een grote fascinatie voor innovatie, om het publiek een kans te geven om in de 21ste eeuw zelf meer de hoofdrol te krijgen, om zelf in actie te komen. Dat paste voor mijn gevoel goed bij de filosofie van positiviteit.

"Ik had altijd al een grote fascinatie voor innovatie, om het publiek een kans te geven om in de 21ste eeuw zelf meer de hoofdrol te krijgen, om zelf in actie te komen. Dat paste voor mijn gevoel goed bij de filosofie van positiviteit."

Ik geloof heel erg dat als we met zijn allen alleen maar negatief nieuws met elkaar delen, dat je dan in een neerwaartse spiraal terecht komt. Ik heb daar mijn missie gevonden.”

Dat klinkt interessant, het publiek zelf een rol geven. Ben je daar toen direct mee aan de slag gegaan?

“De eerste jaren na mijn opleiding heb ik geacteerd in theatervoorstellingen, films en series. Dat gaf mij na een tijdje minder energie, ik vond het niet leuk meer. Maar ik heb daar wel veel van geleerd. Als acteur verplaats je je in een andere situatie die je opgelegd is. Je moet proberen om jezelf te zijn in deze situatie, hoe zou jij jezelf in zo’n situatie gedragen bijvoorbeeld. Dat eist veel inlevingsvermogen. Je leert anderen beter begrijpen en komt erachter dat je veel meer op elkaar lijkt. Ook heb ik geleerd om zelf mensen te ‘raken’. Ik heb nog steeds het idee dat ik dat aan het doen ben, mensen meenemen en laten geloven in het verhaal. Het grote verschil is dat wat ik nu doe, zich afspeelt in de realiteit.”

En toen? Van acteur naar oprichter van HackShield is nog een flinke stap…

“In 2009 heb ik mijn eigen bedrijf gestart, Spektor. Met Spektor ben ik begonnen met produceren in plaats van acteren. De eerste jaren bestonden vooral uit experimenten. ‘Hoe activeer ik mijn publiek?’, interactieve video’s en documentaires en ‘location based theater’. Spektor groeide uiteindelijk naar 15 mensen en uiteindelijk heb ik Spektor verkocht aan Flavour, wat toen al zo’n 10 jaar bestond en gespecialiseerd is in gamification. Dat was precies waar ik naar op zoek was: een team dat games kon ontwikkelen, zodat ik met de juiste techniek een nog duurzamere relatie aan kon gaan met het publiek.”

Had je toen al het idee of concept van HackShield in gedachten?

“Bij Flavour kreeg ik de kans om een eigen product te ontwikkelen. Ik wilde in ieder geval iets gaan maken waarmee ik iets teweeg kon brengen en positiviteit kon gaan verspreiden. Ik ben toen veel gesprekken aangegaan. ‘Welke doelgroep willen we aan gaan spreken?’ ‘Over welk onderwerp moet het gaan?’.

Voor de doelgroep kwam ik snel uit op kinderen tussen 8 en 12. Die leeftijdsgroep is prachtig! Zij weten al dondersgoed wat ‘goed’ is en kunnen zich niet voorstellen waarom iets goeds niet al gedaan wordt. Ik vind het empoweren van die leeftijdsgroep en hun bijna naïeve optimisme, wat wij misschien zien als een simpele waarheid, heel waardevol voor de wereld.

Het onderwerp duurde ook niet lang. De vraag was: ‘Wat is nou een gebied waar we echt verschil kunnen maken?’ Ik heb altijd een fascinatie gehad voor techniek, dus ik dacht: daar liggen de kansen. We voeden onze kinderen niet digitaal op, dus ik moet deze generatie leren hoe ze er veilig mee om moeten gaan en leren hoe ze hun kennis over digitale technologie kunnen inzetten; al helemaal omdat digitale geletterdheid ook nog niet is vastgelegd als verplichte kost in het onderwijs. Dat is ook niet heel gek, want de techniek ontwikkelt zo snel dat het onderwijs het qua lesmateriaal niet bij kan houden, maar dit is wel een enorme gemiste kans!

"We voeden onze kinderen niet digitaal op, dus ik wil deze generatie leren hoe ze er veilig mee om moeten gaan en leren hoe ze hun kennis over digitale technologie kunnen inzetten."

Zo is HackShield ontstaan: Een cybersecurity game, vol actuele content, die de speelsheid van de kinderen tussen 8 en 12 optimaal benut.”

Kinderen worden in de game opgeleid tot ‘Junior Cyber Agents’, vanwaar die stoere functietitel?

“We kwamen er door ons onderzoek achter dat volwassenen in veel gevallen meer achterstand hebben dan de kinderen zelf. Dit zagen we als een mooie kans, want hierdoor werd ons concept rond: kinderen een belangrijke rol geven in het verspreiden van digitale geletterdheid. We geven kinderen een stem en hopelijk creëren we een gevoel van: ‘Ik kan de wereld naar mijn hand zetten.’ We willen dat kinderen andere generaties met hun speelse laagdrempelige manier meenemen in de digitale wereld en aan oudere generaties vertellen hoe je hier veilig mee om kan gaan.

Inmiddels voelt het echt als een soort fulfilment van de lijntjes in mijn leven en de opleidingen die ik heb gedaan. Alles komt bij HackShield mooi samen, ik geniet immens van de game zelf, de kinderen en ben ontzettend trots op het team. We vechten gezamenlijk voor een heel wezenlijk doel, en dat in eerste instantie zonder commercieel- of überhaupt een verdienmodel.”

Klinkt bijna alsof je ‘klaar’ bent en alles af is, maar je hebt vast nog meer plannen voor de toekomst?

“Het was voor ons belangrijk het concept goed door te ontwikkelen en het spel zo leuk te krijgen dat kinderen het spel gaan spelen en blijven spelen. Daarna was het van belang om organisaties en bedrijven te overtuigen van het spel: ‘Wil je meehelpen, we kunnen het niet alleen.’

Op 7 oktober hebben wij een nieuwe variant op HackShield gelanceerd: HackShield voor volwassenen. Nu voelt het geheel meer ‘af’, zie het als telkens een taartpunt toevoegen aan je taart.

We missen nog wat puntjes. De taartpunten die net opgeleverd zijn, moeten nog verder worden uitgewerkt, uitgediept en uitgebreid. We kunnen eindeloos thema’s bedenken en met steeds meer partners samenwerken. Ik hoop dat we veel initiatieven kunnen helpen om gezamenlijk een groter bereik te krijgen. Er gebeurt in dit domein zo veel. Ik hoop met andere initiatieven samen te werken en zo gezamenlijk een langere adem te creëren.

Internationaal gaan we in het vierde kwartaal van 2021 de eerste pilots opzetten. 7 oktober was onze grote kickstart, alles wat hiervoor was, was eigenlijk het ‘fit’ worden voor de markt. Denk hierbij aan het concept rondkrijgen en de positionering. Nog veel conceptueel. Nu weten we wat we aan het doen zijn, wie we zijn en hoe we dit gaan verwezenlijken. What’s next is voor ons dus om volwassen te worden zonder onze jeugdige speelsheid te verliezen. Daar wil ik voor waken.”

Je hebt volgens mij één grote droom, waar HackShield een groot onderdeel van is, klopt dat?

“Voor mij is HackShield een manier om aan te tonen hoe je met een publiek private samenwerking, een maatschappelijke beweging op gang kan krijgen met een urgent onderwerp. Ik heb het idee dat we daar in onze maatschappij nog niet optimaal op inspelen. En dan druk ik me zacht uit. Als je kijkt naar de kloof tussen maatschappelijk en commercieel, dat slaat nergens op. Verder gaan er miljarden rond in de advertising wereld, dat is volgens mij verspilling. Met al die bedrijven en bedragen kan je hele mooie duurzame maatschappelijke oplossingen creëren. Dit is daarnaast ook goed voor je bedrijf en het merk. In mijn ogen is de wereld klaar voor nieuwe manieren om ‘met elkaar vooruit te komen op een goede manier’.

Ik hoop dat HackShield een voorbeeld kan zijn voor de creatieve industrie en de overheid; hoe je samen mét de inwoners van een land op een leuke positieve manier beweging kan creëren richting een mooiere, betere en gezonde toekomst. En ik hoop dat dat ten koste gaat van een hele hoop kortzichtige, schreeuwerige egocentrische ‘hebben, hebben, hebben’ intenties. Daar gaan wij met zijn allen veel gelukkiger van worden. Wanneer we met zijn allen geloven dat we een mooie toekomst tegemoet gaan, waar genoeg voor iedereen is, dan wordt delen makkelijker. Als je vertrouwen hebt in dat er genoeg is voor iedereen, waarom zou je dan ‘hoarden’?

"Ik hoop dat HackShield een voorbeeld kan zijn voor de creatieve industrie en de overheid; hoe je samen mét de inwoners van een land op een leuke positieve manier beweging kan creëren richting een mooiere, betere en gezonde toekomst."

Ik ben best idealistisch en voor mij hoeft het niet te eindigen bij HackShield. Al vind ik dat zo’n leuke trein dat ik er lang in wil blijven zitten. Maar als ik tegelijkertijd anderen kan inspireren met ‘kijk eens wat we doen, leer ervan en doe het zelf met andere onderwerpen met andere samenstellingen’ dan zou ik dat gaaf vinden. Inspireren, vind ik leuk, maar wel op basis van bewezen succes. Niet een loos verhaal met loze woorden. Echt succes, echt impact geven en mensen inspireren.

Ik hoop de wereld een mooiere plek te maken.

Wat is HackShield?

HackShield maakt kinderen spelenderwijs en door middel van verhalen bewust van de gevaren die ze online lopen. Het is dé cybersecurity game in Nederland waarin kinderen tussen 8 en 12 opgeleid worden tot Junior Cyber Agent. Kinderen leren tijdens het spelen van tientallen levels van alles over belangrijke onderwerpen, zoals het maken van sterke wachtwoorden, omgaan met online pesten, en phishing. Ze leren online gevaar herkennen en voorkomen. Daarnaast kunnen kinderen Quests doen (korte doe-opdrachten die de Cyber Agents samen met een volwassene kunnen spelen) en zelfs eigen levels maken.

Nieuwsgierig geworden naar de game?

Kijk voor de cybersecurity game op joinhackshield.nl en vertel je kinderen over de ESET competitie, of ga naar ‘HackShield voor volwassenen’ en doe zelf mee!