Talloze mensen ontvingen dit jaar phishing e-mails vanuit boekingsplatform Booking.com. De berichten werden verstuurd via het berichtensysteem van booking.com, hierdoor leken de mails legitiem en zijn er wereldwijd vele slachtoffers gevallen.

Wat is er aan de hand?

Er is een bijzonder zorgelijke situatie gaande. Er worden namelijk frauduleuze e-mails en berichten via het officiële mail- en berichtensysteem van Booking.com verzonden. Hierdoor lijken de berichten een stuk meer legitiem, waardoor het voor klanten moeilijker wordt om de echtheid ervan in te schatten.

Klanten van het platform ontvangen deze mails vaak kort nadat ze een verblijf hebben geboekt, waarbij de mails informatie bevatten over hun boeking en persoonlijke gegevens. De kwaadwillenden gebruiken verschillende tactieken, zoals het beweren van een mislukte creditcardbetaling, om ontvangers te verleiden op links te klikken, die naar nepwebsites leiden.

Interessant is dat Booking.com zelf beweert dat hun systemen niet gecompromitteerd zijn, maar dat de beveiligingslekken zich bevinden bij de afzonderlijke accommodaties. Ze hebben het voorval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Phishing herkennen

Het herkennen van phishing kan lastig zijn, vooral als de berichten afkomstig lijken van vertrouwde bronnen. Echter, zijn er bepaalde factoren die consumenten kunnen helpen om potentieel frauduleuze berichten te herkennen. Vaak bevatten deze berichten verzoeken om; persoonlijke of financiële informatie, bepaalde urgentietactieken, aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, onjuiste afzenderinformatie, of verdachte links of bijlagen. Klik op de button hieronder om 10 manieren te lezen voor het herkennen van een phishing-e-mail:

Voor consumenten is het van cruciaal belang om waakzaam te blijven en zorgvuldig om te gaan met e-mails en berichten van boekingsplatformen. Als je twijfelt over een mail, neem dan contact op met de klantenservice van Booking.com. Zij kunnen je vertellen of de mail echt is of niet. Wees altijd voorzichtig en denk goed na voordat je je gegevens deelt op internet.