Waarom zou je software-updates installeren?

De makers van besturingssystemen zoals Windows, macOS, Android en iOS brengen regelmatig software-updates uit. Een software-update zorgt voor extra functies en eventueel voor nieuwe beveiliging, door zwakke plekken in de software te repareren. Om online veiliger te zijn, zorg je dus dat je software-updates voor jouw besturingssysteem en eventuele applicaties op tijd installeert.

Aan de slag!

In de onderstaande video leg ik stap voor stap uit hoe je voor jouw router in het specifiek controleert of er beschikbare updates zijn, en hoe je beschikbare updates uitvoert:

Of lees hier de volledige stappen:

– Sommige modellen moet je inloggen via een website, zoals Ziggo. Dan staat het webadres op de sticker op de router. Dit adres moet je invullen in jouw browser.

– Bij andere modellen begin je door het IP-adres te vinden van jouw router, en deze in te vullen in jouw browser. Om het IP-adres te achterhalen, kan je de volgende stappen volgen:
1. In Windows is het IP-adres te vinden door in het startmenu “CMD” te typen en op Enter te drukken.
2. Er verschijnt dan een zwart scherm. Vul hier “ipconfig” in en druk op Enter. Er verschijnt dan een hoop tekst met cijfers, maar raak niet paniek. Dit is geheel normaal!
3. Dubbelklik op het getal achter “Default gateway” dat begint met 192.168. en druk op CTRL+C (kopiëren).
4. Daarna ga je naar jouw browser, plak je het IP-Adres in de zoekbalk en druk je op Enter.

– Dan krijg je een inlogscherm van de router, dit vereist een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze zijn terug te vinden op de router of eerder ingesteld door jou of de installateur.

– Zodra je bent ingelogd, probeer je te zoeken naar een optie “Update”. Meestal staat dit in het beginscherm aangegeven of onder een sub-sectie. Kan je het niet vinden? Probeer dan het merk en model van jouw router in te vullen in Google. Vaak komen daar dan specifiek voor jouw model informatie en afbeeldingen naar boven.

– Zodra je de ‘update-knop’ gevonden hebt, kan je hiervoor kiezen. LET WEL OP: de internetverbinding valt vaak weg tijdens dit proces. Sla dus al jouw werk en bestanden op.

– Als de update geïnstalleerd is, herstart de router zichzelf. Daarna is jouw router up-to-date en kun je weer aan de slag!

Wil je updates installeren voor een ander besturingssysteem, of voor jouw router?

Bekijk onze andere uitlegvideo’s over: