30 augustus 2021

Inmiddels is bekend dat onderstaande berichten over een zogenaamde nieuwe voicemail ook rondgaan in Nederland. We raden je daarom aan om extra alert te zijn.

Heb je malware gedownload op jouw telefoon? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit kunt verwijderen.

FluBot malware verspreid met sms-berichten over een ‘nieuwe voicemail’

Wat is er aan de hand?

Safeonweb, een organisatie van de Belgische overheid, waarschuwt voor valse sms’jes over een zogenaamd nieuw voicemailbericht. Deze berichten worden namelijk niet verstuurd door jouw provider, maar door cybercriminelen die malware (kwaadaardige software) willen verspreiden.

Eerder werd dezelfde soort kwaadaardige software in Nederland al verspreid door middel van sms’jes over de zogenaamde status van een pakket. In dit artikel gaven we uitleg over deze FluBot-malware, die wordt gebruikt om Android-apparaten te infecteren.

De nieuwe sms’jes bevatten een tekst als “New Voicemail:”, vergezeld met een een link. Wie na het ontvangen van dit bericht op de kwaadaardige link klikt, wordt naar een webpagina gestuurd om een app te downloaden. De installatie van deze app zorgt ervoor dat de FluBot malware wordt gedownload op jouw apparaat.


Bron: Safeonweb.be

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer je de app hebt geïnstalleerd, is deze bijvoorbeeld in staat om andere apps op jouw mobiele apparaat te detecteren die gerelateerd zijn aan financiële zaken (denk aan mobiel bankieren of cryptocurrencies). De malware wordt in dit geval gebruikt om jouw inloggegevens voor deze apps te stelen.

Bovendien kan de kwaadaardige software toegang krijgen tot nog veel meer informatie op jouw apparaat. Het doel van de cybercriminelen is namelijk om toegang tot zo veel mogelijk informatie en processen op jouw apparaat te krijgen, door het vragen van machtigingen en toestemmingen tijdens de installatie.

Wat kun je doen?

Wees alert bij sms-berichten over een nieuw voicemailbericht

Bevat de sms een link? Klik hier niet op en verwijder het bericht. Wanneer je jouw voicemailberichten wilt beluisteren, kun je een vast telefoonnummer raadplegen: 1233.

Bescherm jouw Android-apparaat met (betrouwbare) mobiele beveiligingssoftware

Mobiele beveiligingssoftware voor Android kan malware detecteren en jouw apparaat hiertegen beschermen.

 Houd deze extra tips in gedachten:

  • Download nooit apps buiten de officiële app stores (zoals Google Play).
  • Let op de toestemmingen machtigingen die je aan apps verleent. Komen de gevraagde machtigingen niet overeen met het verwachte of aangegeven doel van de applicatie? Dit kan een belangrijk signaal zijn dat je te maken hebt met een kwaadaardige app.
  • Denk altijd goed na voordat je een app downloadt: sommige aanbiedingen van apps zijn te mooi om waar te zijn.
  • Twijfel je of je te maken hebt met phishing? In ons artikel “Hoe herken je phishing en hoe ga je ermee om?” geven we tips over dit onderwerp.

Heb je een kwaadaardige app geïnstalleerd op jouw telefoon?

In ons artikel “Hoe verwijder ik malware op mijn mobiele telefoon?” leggen we stap voor stap uit hoe je malware kunt verwijderen van jouw Android-apparaat.