De autoriteiten zijn belangrijk in de strijd tegen slimme en criminelen met veel beschikbare middelen. Consumenten en organisaties moeten hun verdediging verbeteren. Daarnaast moeten organisaties nieuwe dreigingen onderzoeken en bescherming in hun producten implementeren . Ze kunnen zelfs de politie helpen om de criminelen te stoppen en te laten zien dat cybercriminaliteit niet loont.

Nieuwe rapporten van Europol en de Britse National Crime Agency (NCA) vertellen ons hoe deze strijd verloopt en geven een goed beeld van de dreiging van mensen en organisaties die dicht bij de actie staan. Het is belangrijk voor zowel de IT-bazen, als consumenten om alert te blijven.

5 cybercrime trends om in de gaten te houden

1. Landen werken samen met cybercriminelen

De activiteiten die landen uitvoeren en cybercriminele activiteiten verschilden vroeger van elkaar. Landen deden aan spionage en voerden aanvallen uit voor hun eigen doelen, terwijl cybercriminelen alleen maar geld wilden verdienen.

Nu zien we echter dat sommige landen en cybercriminelen samenwerken, waarbij ze cybercriminaliteit gebruiken om geld te stelen voor hun land. Sommige landen doen alsof ze niet weten wat cybercriminelen doen. Als deze strategie zich verder verspreidt, zal het moeilijker worden om kwaadwillende activiteiten toe te schrijven. Terwijl misdaadgroepen mogelijk ook de beschikking krijgen over geavanceerdere kennis.

2. Gegevensdiefstal zorgt voor meer fraude

Volgens het CBS zijn er vorig jaar zo’n 2,2 miljoen Nederlanders van 15 jaar of ouders slachtoffer geworden van online criminaliteit. De meesten hadden te maken met oplichting en fraude, gevolgd door hacken, bedreiging en intimidatie. Dit komt doordat er veel gestolen gegevens te koop zijn op het dark web. Gegevens zijn erg belangrijks voor cybercriminelen. Ze gebruiken deze voor chantage, oplichting en nog veel meer.

De gegevens die ze verkopen, zijn niet alleen betaalgegevens, maar ook andere informatie die ze van slachtoffers hebben gekregen. Veel verschillende mensen kunnen betrokken zijn bij de diefstal en verkoop van deze gegevens.

3. Dezelfde slachtoffers worden vaak opnieuw aangevallen

Organisaties of personen die zijn aangevallen, kunnen nog een keer worden aangevallen. Dit komt doordat veel mensen toegang kunnen krijgen tot bijvoorbeeld dezelfde organisatie. Ze delen de gestolen gegevens en kunnen opnieuw aanvallen.

Fraudeurs worden ook steeds beter in het maximaal profiteren van slachtoffers. Ze kunnen contact opnemen met slachtoffers nadat ze er met hun geld vandoor zijn gegaan, maar dit keer doen ze zich voor als advocaten of politieagenten. Door zich voor te doen als deze betrouwbare autoriteiten, bieden ze tegen betaling hulp aan het getraumatiseerde slachtoffer.

4. Phishing blijft effectief

Phishing is nog steeds een geliefde manier om inloggegevens en persoonlijke informatie te verkrijgen en om stiekem malware te verspreiden Het werkt, omdat mensen erin blijven trappen. Cybercriminelen maken bijvoorbeeld nepmails en doen zich voor als iemand anders om je informatie te stelen.

Helaas zijn er weinig tekenen dat aanvallers overschakelen op andere tactieken, zolang phishing zo effectief blijft. Het wijdverbreide gebruik van phishingkits helpt bij het automatiseren en het verlagen van de drempel voor minder technisch vaardige cybercriminelen. Europol waarschuwt ook dat AI-tools al worden ingezet om deepfake video’s te maken en phishingberichten te schrijven die er realistisch uitzien.

5. Jongeren ondernemen steeds vaker criminele activiteiten

Het dark web is altijd al een plek geweest om niet alleen gestolen data en hackingtools te verhandelen, maar ook kennis. Op het dark web kunnen mensen leren hoe ze kwaadaaridge activiteiten kunnen ondernemen. De bezoekers krijgen tips over hoe ze niet gepakt kunnen worden en hoe ze effectievere aanvallen kunnen uitvoeren.

Jongeren worden ook ingezet om kwaadaardige activiteiten te ondernemen. In een rapport, dat wordt aangehaald door Europol, staat dat 69% van de Europese jongeren minstens één vorm van cybercriminaliteit heeft gepleegd, zoals geld witwassen of het illegaal aanbieden en verspreiden van beschermd digitaal materiaal als muziek, films, computerspellen en andere software.

Uiteindelijk is handhaving door autoriteiten slechts één stukje van de puzzel. Ook andere delen van de samenleving moeten hun steentje bijdragen aan de strijd tegen cybercriminaliteit. We moeten allemaal beter samenwerken, net zoals de kwaadwillenden doen, om hen te stoppen.