‘Ik wil kennis teruggeven aan de markt’

Michael van der Vaart


Geboren: 20 september 1979

Werkt bij: ESET Nederland

Als: Chief Experience Officer (CXO)

Is gek op: gadgets, auto’s, nieuwe ontwikkelingen

“Technologie en gebruikers zijn de rode draad door mijn carrière. Als het gaat om nieuwe gadgets, ben ik er snel bij. Zo had ik al vroeg een mobiele telefoon, een Nokia 5110. Ja, gadgets, technologie en vooruitgang zijn wel een passie van me. Overigens geldt dat ook voor auto’s. Ik houd enorm van snelle auto’s, en ook daar kan ik genieten van vooruitgang. Neem bijvoorbeeld de Rimac Nevera, een elektrische supercar die op alle fronten beter is dan zijn niet-elektrische concurrenten. Prachtig vind ik dat.

De interactie met gebruikers komt overal terug

Aan de Haagse Hogeschool heb ik Vormgeving en Ontwerp van Interactie gestudeerd, dat zouden we tegenwoordig Interaction Design noemen. Het interessante aan technologie vind ik niet hoe het aan de achterkant werkt, maar hoe mensen ermee omgaan. Hoe het overkomt op de gebruiker, de usability, het gebruiksgemak en hoe iemand interacteert met software. Die interactie met gebruikers en het omgaan met mensen komt overal in mijn loopbaan terug. Zo werkte ik tijdens mijn studie in een boekenwinkel, op de afdeling multimedia. Daar verkochten we cd-roms en informaticaboeken. Daarna kwam ik terecht bij een bedrijf dat ‘Rent a Whizzkid’ heette, waar ik één van de whizzkids was en bij klanten thuis computerproblemen oploste.

Ik zocht en vond de beste antivirusoplossing: NOD32

Ik ben uiteindelijk franchisenemer geworden en ben Mobiele PC Specialisten.nl gestart waarbij we diezelfde dienstverlening leverden: het oplossen van computerproblemen bij mensen thuis. Op de top had ik dertig jongens in Nederland rondrijden. Veel van ons werk bestond uit het helpen bij virussen en malware op computers. Ik was op zoek naar de beste oplossing daarvoor en kwam uit bij NOD32 van ESET. Groot voordeel daarvan was dat we dat centraal, via internet, konden distribueren naar klanten. Vanaf dat moment werd ik partner van ESET Nederland. Ik heb ook nog een jaar of drie een bedrijf gehad dat applicaties op verschillende devices synchroniseerde: YouSync. Tegenwoordig zijn we niet anders gewend, maar destijds voegde het echt wat toe wanneer je mail en agenda zowel op je mobiele telefoon als op je pc gelijk waren.

Mooi hoe ik bijgedragen heb aan de ontwikkeling van ESET Nederland

Als freelancer kwam ik bij ESET Nederland binnen om support te bieden aan klanten. Dat betekende toen vooral de inbox binnenhalen en e-mails beantwoorden. Tegenwoordig heb je daar allemaal ticketing systemen en agents voor, en die evolutie heb ik hier geïntroduceerd. Het aantal dagen dat ik bij ESET Nederland werkte, liep snel op dus op een gegeven moment hebben we samen besloten dat ik maar beter gewoon in dienst kon komen. Nog nooit een seconde spijt van gehad. Ik vind het mooi dat ik betrokken ben geweest bij de ontwikkeling van ESET Nederland. Toen ik begon zaten we met zes man in een huiskamer. Nu werken er 65 mensen op een kantoor. Vanuit een technische functie ben ik me steeds meer gaan concentreren op het gebruik van onze oplossingen. Mijn huidige functie van CXO is op mijn lijf geschreven: het kunnen borgen van de klantervaring van de diensten die we naar de markt brengen. Mijn kracht ligt erin dat ik een sparringspartner ben op C-level, niet alleen technisch, maar ook op het gebied van de menselijke kant van technologie.

Security is geen bijproduct meer

Ik vind het belangrijk dat we vanuit ESET Nederland kennis teruggeven aan de markt. Dat doen we door partners workshops en trainingen te geven en ze daarmee leren hoe ze onze oplossingen kunnen verkopen, uitrollen en implementeren. Zeker in de huidige wereld waarin ransomware de grootste dreiging vormt, is security geen bijproduct meer. IT-leveranciers moeten hun klanten op dat vlak goed kunnen ondersteunen. Dat is een belangrijke transitie voor zowel onze partners als onszelf: hoe zet je security in jouw dienstverlening in en hoe pas je dat bij klanten toe op het niveau dat ze verdienen? De wereld ontwikkelt zich razendsnel, steeds meer apparaten raken verbonden met het internet en met elkaar. Dat betekent dat de dreiging op een cyberaanval evenredig toeneemt. Organisaties, groot én klein, moeten voorbereid zijn op wat er kan gebeuren. Het is belangrijk dat ze zich realiseren welke enorme rol technologie inmiddels in hun bedrijfsvoering speelt en hoe ze dat kunnen beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Dát gesprek moeten we continu blijven voeren met elkaar.”

Heb je een vraag voor Michael? Neem contact op met de redactie: