€90.000 per jaar, de mogelijkheid om thuis te werken en 30 dagen betaald verlof. Een prachtig aanbod voor een Junior Marketing Specialist! Maar het klinkt alleen wel een beetje te mooi om waar te zijn, toch? Helaas zijn veel van zulke vacatures ook nep en bedoeld om nietsvermoedende werkzoekenden in de val te lokken. Dus, ben je op zoek naar een baan? Op zoek naar een baan? Pas op voor oplichting door nepvacatures. Zo vind jij je droombaan zonder zorgen.

De huidige uitdagingen van een zoektocht naar een baan

Een baan vinden is tegenwoordig is een soort van modern schatzoeken. Soms plaatsen bedrijven namelijk spookvacatures online, terwijl zij helemaal geen behoefte hebben aan nieuwe werknemers. Dit zijn dus posities die helemaal niet ingevuld gaan worden. Hierdoor raken vacaturesites overvol en worden werkzoekenden geconfronteerd met een zee van misleidende aanbiedingen. Alsof dat nog niet verwarrend genoeg is, liggen er ook nog eens nepvacatures op de loer die zich voordoen als legitieme banen.

Deze oplichters zijn erg goed in wat ze doen. Ze maken gedetailleerde profielen na van zogenaamde recruiters, inclusief gestolen persoonsgegevens. Hun doel? Jouw persoonlijke informatie verzamelen en gebruiken voor financieel gewin of andere kwade plannen. Maar met onze tips, kun je deze oplichters hopelijk te slim af zijn.

TIP: op Indeed kun je vacatures melden die mogelijk frauduleus, spam, nep of onnauwkeurig zijn.

Hoe herken je nepvacatures?

Fraudeurs zijn net kameleons, ze passen zich aan en veranderen constant van tactiek. Een nepvacature kan er op verschillende manieren uitzien. Neppe recruiters kunnen je bijvoorbeeld directe berichten sturen met schadelijke links of bijlagen, maar er kunnen ook nepvacatures geplaatst worden op echte vacaturesites.

Om te zorgen dat je niet in de val loopt, check het volgende:

  • Bestaan het bedrijf en de recruiter echt?:
    Controleer de bedrijfsnaam, adres, registratie, online aanwezigheid en nieuwsberichten.
  • Sociale media profielen:
    Let op grammaticale fouten, vreemde datumafwijkingen en een gebrek aan constante online activiteit.
  • Echte reacties en aanbevelingen:
    Bekijk of er echte reacties zijn van mensen, aanbevelingen van vorige werkgevers en oprechte interacties op berichten.
  • Activiteit op vacaturesites:

Hoe meer berichten ze op andere borden hebben, hoe waarschijnlijker het is dat ze echt zijn.

Waar kun je nog meer op letten?

Websitebeveiliging

HTTP, in plaats van HTTPS aan het begin van een URL kan duiden op een onveilige site.

Linkjes

Foutieve links of links die niet overeenkomen met de bestemming zijn duidelijke signalen. Beweeg je muis over links om de bedoelde locatie te zien.

Verdachte verzoeken

Geen enkel bedrijf vraagt tijdens een sollicitatiegesprek om je bankrekeningnummer of sofinummer.

Let op fouten

Nepwebsites bevatten vaak veel typfouten of onopvallende verschillen in de bedrijfsnaam (bijvoorbeeld “boI.com” in plaats van “bol.com”, waar de eerste ‘l’ een hoofdletter ‘i’ is). Let ook op opvallende taalfouten in de vacatures of op de website.

Reputatiecontrole

Controleer de reputatie van de sites via bijvoorbeeld: who.is of ScamAdviser.com.

Veilig op banenjacht

Ga dus veilig op zoek naar een baan. Zorg ervoor dat je je privacyinstellingen op vacatureborden en sociale media beperkt, vermijd het delen van persoonlijke gegevens als je de werkgever niet geverifieerd hebt en als een aanbod te verleidelijk lijkt, is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Veel succes met het vinden van je échte droombaan!

Meer lezen